A franciák megnyitják munkaerőpiacukat

Párizs várhatóan jövő héten dönt arról, hogy megnyissa a francia munkaerőpiacot a román és a bolgár munkaerő számára – írta az euractiv.com. A portál szerint a lépés szemléletváltást hozhat a Franciaországban élő romániai és bulgáriai romák problémáinak kezelésében.

A francia sajtó idézte Manuel Valls belügyminisztert, aki a romák integrációját elősegítő intézkedésnek nevezte a munkalehetőség biztosítását. A civil szervezetek ezt már korábban követelték a hatóságoktól.manuel

Az új párizsi kormányt korábban többször azzal vádolták a jogvédő szervezetek, hogy Nicolas Sarkozy korábbi államfő nyomdokaiba lépve a kitoloncolást tekinti egyetlen megoldásnak a Franciaországban élő romák helyzetének rendezésére. Valls ezeket a vádakat elutasította – emlékeztetet az euractiv.com.

Románia és Bulgária csatlakozási szerződése szerint az EU tagállamainak 2014. január elsejéig kell teljesen megnyitniuk munkaerőpiacukat a két ország állampolgárai számára. Franciaország mellett ezt további hét tagállam – Ausztria, Belgium, Luxemburg, Németország, Málta, Hollandia és Nagy-Britannia – nem tette még meg.

Franciaországban mintegy 15 ezer külföldről bevándorolt roma él, 90 százalékuk román állampolgár.

Kimaradt?