Egy hónap alatt annyi pénzt hívott le az ország, mint tavaly

Több mint 700 millió euró uniós támogatást hívott le Románia múlt hónapban, többet mint tavaly egész évben, írja az erdelyfm. Az Európai Alapokért Felelős Minisztérium közleménye szerint július 26-ig az uniós hatóságok 723 millió lejt utaltak át az országnak, ez majdnem akkora, mint amennyit az első félévben összesen lehívott az ország.

A júliusi pénzutalásokkal Románia elérte a 19 százalékos lehívási arányt. Az ország a 2007 és 2013 közötti költségvetési ciklusban 19 milliárd eurót költhetett el, amiből eddig 3,67 milliárdot sikerült felhasználni. A kormány azonban azt tervezi, hogy ebben az évben összesen 6 milliárd eurót hív le az uniós alapokból, vagyis, hogy megközelíti az 50 százalékos lehívási arányt.

A Ponta-kabinet az uniós pénzek felhasználását azzal is próbálja segíteni, hogy a nyertes pályázóknak korábban kifizeti az elnyert összeget, mint ahogyan ezt az Európai Bizottság átküldené. Erre a célra az állam több mint 2 milliárd lej hitelt vett fel, amit az uniós pénzek utalásának függvényében törleszt a kormány. 

Kimaradt?