Nem fogynak az autók, haldoklik a gépkocsipiac

Jelentős mértékben visszaesett az új autók eladása az év első négy hónapjában. A Gépkocsigyártók és Importőrök Egyesületének adatai szerint január 1. és június 30. között 18 137 jármű talált gazdára, ami több mint 10 százalékos csökkenést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest.

A megyékre lebontott adatok nagyon ellentmondásos képet mutatnak. Az eladások volumene mindössze 11 megyében nőtt, a legnagyobb mértékben Vaslui-ban, 76 százalékkal. A százalékos fejlődés mértéke lenyűgöző, ám a moldvai megye még így sem a gépkocsiforgalmazók paradicsoma, ugyanis idén mindössze 51 autót adtak el. A másik végletet Mehedinţi jelenti, ahol az eladások 88 százalékkal estek vissza, a tavalyi év első felében ugyanis még 8 új személygépkocsi kelt el, idén azonban csak egy.

A lista utolsó előtti helyén Háromszék szerénykedik, 6 eladott autóval, ami 60 százalékkal kevesebb a tavalyi 15-nél. Az effektív eladások száma ennél minden bizonnyal valamivel nagyobb, ugyanis a cégek által lízingelt járművek bukarestiekként kerülnek nyilvántartásba.

Rosszul megy az üzlet

„Nagyon rosszul megy az üzlet. Idén csak 10 gépkocsit adtunk el, pedig országos szinten a Skoda a kelendő márkák közé tartozik. Egyetlen eladóval dolgozunk, neki sincs túl sok dolga. A szerviz az, ami pénzt hoz. A sepsiszentgyörgyi szalonunk 1 millió euróba került, el se tudom képzelni, hogy mikor fog megtérülni a befektetés. Kovászna megye egy elmaradott régió, nincs pénzük az embereknek. A benzinkutasok azt mondják, hogy az ő forgalmuk is folyamatosan csökken, egyre kevesebb szendvicset, kávét adnak el, ha ilyesmire sincs pénz, akkor nem is csoda, hogy egy 10 ezer eurós autóra még annyira sincs” – nyilatkozta  a maszol.ro-nak Andrei Sârbu, a brassói székhelyű Delcar kft. értékesítési igazgatója. Véleménye szerint nem várható érdemi változás a piacon, jövőre is csupán minimális mértékű növekedésre számít.

Hargita megye sokkal jobban áll Háromszéknél ezen a téren: 128 eladott autóval a 18-ik helyet foglalja el, a visszaesés a tavalyi évhez képest mindössze 12 százalék. Maros megyében 22 százalékkal csökkent az eladások száma, 212-ről 166-ra. A magyarlakta megyék közül Bihar a 10-ik a rangsorban, 327 eladással, Kolozs pedig a második, 1 093 darab értékesített autóval.

Furcsamód semmilyen összefüggés nem mutatható ki egy megye fejlettsége és a piac alakulása között, hiszen, míg Kolozsban idén 15 százalékkal nőtt az eladások száma, addig a gazdaságilag megközelítőleg azonos szinten álló Temesben és Brassóban 20, illetve 25 százalékkal csökkent. A leggazdagabb régiónak számító Bukarestben és Ilfov megyében szintén esett az eladások száma, igaz, csak 8 százalékkal.

Az új autók piaca 2008-ban volt a csúcson, abban az évben országos szinten 315 000 járművet értékesítettek. Abban az évben 26 megyében kelt el ezernél több személygépkocsi, míg idén már csak négyben.

 

 

Kimaradt?