Kínaiak mustrálgatják Székelyföldön a pirostarka szarvasmarhákat

Tizenegy tagú kínai küldöttség látogatott bukaresti szakemberekkel karöltve az elmúlt napokban Brassó, Kovászna és Hargita megyébe szemrevételezni a romániai pirostarka-tehénállomány javát, illetve átvizsgálni az állatok törzskönyvezési folyamatát. A vendégek megtekintették és ellenőrizték a farmregisztereket, az állategészségügyi feljegyzéseket, főként járványtani szempontból.

A kínai állatorvosokból és szakemberekből álló delegáció egy esetleges exportlehetőség kapcsán látogatott a térségbe, mert a velük való korábbi egyeztetések során felvetődött annak a lehetősége, hogy Románia, ezen belül Brassó, Hargita és Kovászna megye törzskönyvezett, rendszeres tejkontrollnak alávetett pirostarka vemhes-üszőket exportálnának Kínába, ezekkel együtt pedig a kínaiak bikákat, szűz-üszőket is felvásárolnának világpiaci áron az itteni gazdáktól.

A mustrát követően a további lépésekről a jövő hét folyamán már elvi megállapodást születhet, amely elindítja majd a folyamatot. Az elképzelések szerint a kínaiak Romániából, ezen belül is az érintett megyékből mintegy 50 ezer pirostarka-szarvasmarhát exportálnának.

„Hargita megyében egy csíkjenőfalvi, százas nagyságrendben pirostarka-állományt nevelő gazda farmján jártunk, ahol alaposan szemrevételezték az állományt. Rendszerellenőrzést tartottak, továbbá arra is rákérdeztek, hogy betegségek esetén mivel kezelték a szarvasmarhákat. Érdekli őket ez az üzlet, amely csak törzskönyvezett, tiszta állatok esetén valósulhat meg. Ebből a szempontból van még amit tennük a Hargita megyei gazdáknak és az őket tömörítő szarvasmarhatartó-egyesületnek, amelyet a brassói egyesülettel közösen akkreditálnak, hogy a kínai piacra lehessen tőlük beszállítani” – számolt be a tapasztalatokról Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor, a partnerség egyik kezdeményezője.

Zhao Zenglian, a kínai export-importfelelős hatóság képviselője elmondta, hogy örül a lehetséges partnerség kialakulásának. „Tiszta, járványoktól mentes törzskönyvezett állatokat szeretnénk innen felvásárolni. Kína hatalmas ország, van igény erre az együttműködésre, amely remélhetőleg megfelelő előnyökkel jár mindkét fél számára. Az eddig látottak bizakodásra adnak okot” – mondta el Zhao.

Ha a későbbiekben, az egyeztetések során megállapodás születik az ügyben, jövőtől már elkezdődhet a Hargita, Kovászna, Brassó megyei pirostarka-szarvasmarhák exportálása Kínába.

Kapcsolódók

Kimaradt?