Londoni elemzők: gyorsulhat a román gazdasági növekedés

Románia hazai összterméke (GDP) 2,4 százalékkal nőhet idén a jó termésnek az EU-n kívüli exportnak köszönhetően, a londoni Economist Intelligence Unit (EIU), a világ egyik legnagyobb gazdaságelemző intézete új előrejelzése szerint.

A román gazdaság növekedése a 2014-20-as időszakban pedig évente átlagosan 4 százalékra gyorsulhat, írták az EIU elemzői, megjegyezve, hogy az előrejelzés negatív kockázata nagy, ha az euróövezeti recesszió elhúzódik.

Románia gazdasága az EU statisztikai hivatalának nyilvántartása szerint tavaly 0,7 százalékkal bővült. Az Európai Bizottság erre az évre 1,6 százalékos, jövőre 2,2 százalékos növekedési előrejelzést tart érvényben a román gazdaság számára.

Az EIU elemzői szerint 2017-ig alig valószínű, hogy javulna a külföldi tőke beáramlása Romániába, viszont az ország 20 milliárd euróra számíthat az EU strukturális alapjaiból a 2014-20-as időszakban. Ez ugyanannyi, mint az előző hét évben, viszont a közös mezőgazdasági politikából a Romániának jutó támogatás 17,5 milliárd euróra nő a 2007-13 közti 13,8 milliárdról, és a támogatások felhasználásának üteme is gyorsulhat kissé - ismertette az EIU előrejelzését vasárnap az Agerpres hírügynökség.

Kimaradt?