Ponta: törvény készül a verespataki beruházás jóváhagyásáról

A miniszterelnök szerint fel kell gyorsítani a verespataki bányaberuházás engedélyeztetését. Erről Victor Ponta csütörtökön beszélt, amikor ismertette kormánya munkahelyteremtő és beruházásösztönző stratégiáját.

A miniszterelnök szerint a verespataki aranybánya megnyitásának ügyében a parlamenté lesz a végső szó. Mint mondta, az őszi ülésszak elejére el is készül majd a beruházás engedélyeztetéséről szóló törvénytervezet. „Egy ilyen vitatott befektetésről csakis a parlament dönthet, természetesen a környezetvédelmi szempontok figyelembe vételével” – jelentette ki.

Ponta nyilatkozata arra utal, hogy a verespataki beruházás ügyében a kormányról a parlamentre kívánja hárítani a felelősséget. A jelenlegi szabályozás szerint egy tárcaközi bizottság elemzi a befektetés környezeti hatástanulmányát, a végső szó pedig a kormányé, amely határozatot bocsát ki az engedélyeztetésről.

A kormány honlapján közzétett, a stratégiai beruházásokról szóló országos tervben a verespataki aranybányaterv is szerepel. A dokumentum megemlíti, hogy a kitermelés új környezetvédelmi szabványok, valamint az épített örökség megőrzése mellett fog zajlani úgy, hogy "a projekt által generált haszon" 78 százaléka a román államé lesz.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?