KKV-k európai támogatása: sok beszéd, kevés tett

Túl sok a beszéd és túl kevés a tett európai szinten a kis- és középvállalkozók támogatását illetően – jelentette ki kedden este Brüsszelben Winkler Gyula. Az RMDSZ európai parlamenti képviselője az osztrák Paul Rübig EP-képviselő gondozásában megjelent, „A vállalkozóknak szabadságra van szükségük” című könyv bemutatóján vett részt.

Winkler elmondta, amikor a Gazdasági, pénzügyi és szociális válsággal foglalkozó bizottságban (CRIS) tevékenykedett, arra a következtetésre jutottak, hogy egy olyan keretet kell teremteni, amely lehetővé teszi, hogy a 23 millió európai kis- és középvállalkozás legalább egy-egy új munkahelyet tudjon létrehozni. A javaslatot úgy nevezték el: egy KKV, egy állás. Abban az időszakban az EU-ban hozzávetőleg 23 millió munkanélkülit tartottak nyilván.

„Öt évvel később 26,4 millió állástalanról tudunk az unióban. Mit mondhatunk a létrehozott munkahelyekről? Hogy ezek száma messze elmarad az említett program elvárásaitól? Hogy miért? Mert túl sok a politikai szöveg és túl kevés a valós tett” – hangsúlyozta az EP képviselő, aki szerint az európai kis- és középvállalatok továbbra is az adminisztratív korlátok lebontásával küszködnek, nem férnek hozzá a finanszírozásokhoz. További gond a fragmentált közös piac, az agresszív adózás, csökkentek a határokon átnyúló gazdasági tevékenységek.

Üdvözölte a most megjelent kötetet, kiemelve, hogy Paul Rübig elsősorban a tettek embere. „2008-ban az első felfedezéseim közé tartozott, hogy az Európai Parlamentben az Európai Néppárt képviselőinek van egy KKV-kat támogató egyesületük és ebben Paul Rübig az egyik alapember” – méltatta az osztrák képviselő tevékenységét Winkler.

„A vállalkozóknak szabadságra van szükségük” egy olyan kötet, amely tartalmazza és magyarázza az EP összes, a kis- és középvállalkozók támogatására vonatkozó kezdeményezését, ismertetve ugyanakkor tágabb értelmezésben az uniós jogi eszközöket is.

Ugyancsak kedden Brüsszelben gyűlésezett a SME Europe igazgatótanácsa, az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőinek KKV-kat támogató lobbiszervezete, amelynek Winkler Gyula az egyik alelnöke. A keddi gyűlésen többek között arról tárgyaltak, hogy az EP-képviselőknek jobban be kellene kapcsolódniuk a KKV-at támogató tevékenységekbe, új szervezeti struktúrákat beszéltek meg valamint szó volt arról, hogy a közösségi médiában indítanak egy vállalkozás pártoló európai kampányt.

Kimaradt?