Szépen bővülnek a gazdasági programok Hargita megyében

Új tagokkal bővült Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete, illetve a 2013-as év programját és költségvetését mutatta be Márton István igazgató a szerdai, július 3-i közgyűlésen. A Hargita Megye Tanácsa és közel 40 önkormányzat társulásával létrejött alakulat tagjai a csíkszeredai megyeházán találkoztak.

A vidékfejlesztési egyesület idei legfontosabb programja egy megyeszintű felvásárló és értékesítési szövetkezet létrehozása, melynek bejegyzése folyamatban van. Ennek alaptőkéje 25 ezer lej, eddigi tagja 22 jogi, illetve 5 természetes személy. A szövetkezet célja egy hagyományos termékeket forgalmazó bolthálózat kiépítése, bejegyzése után kettőt megnyitnak Csíkszeredában, illetve továbbiakat terveznek. Ezekben a boltokban a szövetkezet tagjai árusíthatják termékeiket. Hargita Megye Tanácsa támogatja az alakulat létrehozását, ebben látják a kistermelők piacra jutásának lehetőségét.

Idén is folytatódik az egyesület mintagazdaságokat népszerűsítő és díjazó programja, erre 17 ezer lejt különítettek el, ugyanígy ismét megszervezték a gyerekeknek szóló Kiskertész programot, ezt 10 ezer lejből finanszírozzák.

Egy másik cél idénre a tőzegtelepek kitermelése és értékesítése, mivel ezek a nyári melegekben meggyulladnak. Ezeknek nagyságát, minőségét egy geológuscsapat, illetve egy bukaresti kutatóintézet mérte fel és vizsgálta meg. A tőzegtelepek helyén halastavakat létesítenének, erre a programra 14 ezer lejt osztottak le.

Mindezeken kívül egy-egy kisvágóhíd létrehozását támogatják Csík, Udvarhely, illetve Gyergyó térségében, két típustervet készítettek el, amelyet díjmentesen adnak át az érdeklődőknek. Pályázati rendszere révén a társulás támogatja az erdei és más gyümölcsök feldolgozását, ezt eszközvásárlásra is felhasználhatják a pályázó egyesületek.

Folyamatban van egy európai uniós projekt elbírálása, amelyre 14 tagállam közösen pályázott, egyedüli romániai partnere a vidékfejlesztési egyesület. A projekt többek között piackutatást, értékesítést, új termékek létrehozását foglalja magában.

Az önkormányzat és az egyház javaslatára díjmentesen csirkével, juhval és kecskével segítik a szociálisan rászoruló családokat, akik, a szabály szerint, a szaporulatból tovább kell adjanak egy másik családnak.

Az idei programban az is szerepel, hogy a Hargita Megyei Állategészségügyi Igazgatósággal közösen élelmiszer-biztonsági tájékoztatót tartanak elsősorban azoknak a termelőknek, akik rendszeresen részt vesznek a hagyományos havi vásárokon.

A vidékfejlesztési egyesület további négy taggal bővült – Madéfalva, Kányád, Székelyderzs, Csíkszentgyörgy –, a közgyűlés elfogadta csatlakozásukat. Továbbá megszavazták a tagságdíjat, a 2012-es könyvelési mérleget és az idei költségvetést.

Huszonegy település képviselőjével a közgyűlés határozatképes volt, Hargita Megye Tanácsa részéről jelen volt Lőrincz Csaba, a társulás vezetőtanácsából pedig Bálint Elemér Imre, Oroszhegy polgármestere.

Kimaradt?