Adómentes vakációs csekket javasol az ANAT

Ne kelljen adót fizetni a vakációs csekkek után – ezt javasolja a Turisztikai Ügynökségek Országos Szövetsége (ANAT). A gazdasági fellendülés egyik motorjaként kezelt intézkedéscsomag részleteit a kezdeményező Herman Rosner, az ANAT vezetőségi tagja ismertette a sajtóval, írja a hirmondo.ro.

Ha nem indul be a gazdasági körforgás, az ország nem tud kilábalni a válságból. Az ANAT ezért gazdaság­élénkítő intézkedésként kéri a kormánytól és parlamenttől, tegyék adómentessé a vakációs csekkeket: se a munkáltatónak, se a munkavállalónak ne legyenek plusz költségei, ha ezt az eszközt választják. Rosner szerint ez megnövelné a turisták számát (akik nem csak a szállodában költekeznének), csökkentené a fekete turizmus 40 százalékra becsült részesedését - mivel az elszámolás csak bankon keresztül történik, és a csekkeket csak engedéllyel rendelkező szálláshelyeken lehetne felhasználni – magyarázta.

Az intézkedésnek jelentős tovagyűrűző hatása lenne a munkahelyteremtéstől, a beszállító termelőkön keresztül az egyéb igénybe vett szolgáltatásokig. Az elképzelés szerint egy cég legtöbb hat minimálbérnek megfelelő (4800 lej értékű) csekket adhatna az alkalmazottaknak egy naptári év alatt. A kezdeményezők szerint, ha a munkavállalók kikapcsolódással, feltöltődéssel tölthetnék szabadságukat, az meglátszana az elvégzett munka hatékonyságán, csökkentené a gyógyszerfogyasztást, illetve a betegszabadságon töltött napok számát is.

Kimaradt?