99 dollárért árulják interneten az EMNP logóját

Bárki megvásárolhatja internetről az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) logójának alapját képező emblémát, a körbe zárt nyolcágú csillagot. Az arculattervezésre szakosodott 99design.com oldalon 99 dollárért kínált ábra tökéletes mása a magyar párt jelképének, csupán a színek eltérőek.

Az EMNP 2011-ben hirdetett pályázatot egyéni alkotók vagy alkotói közösségek számára a párt logójának megtervezésére. A pályázatra 58 személy jelentkezett, akik összesen 146 munkát küldtek be. A pályaművek elbírálásában a néppárt elnökségét szakmai stáb segítette. Az EMNP november végén hirdetett győztest: Csáki Dénes kolozsvári arculattervező szakember 2000 lejes díjat kapott munkájáért.

Csáki Dénes szombaton a maszol.ro-tól értesült arról, hogy fennáll a gyanú: tulajdonképpen az internetről koppintotta vagy vásárolta meg a pályázatnyertes logót. Ezt a vádat a szakember határozottan elutasította. „Ismerem a 99design.com oldalt, de nem internetről merítettem ötletet a munkámhoz. Csak azt történhetett, hogy az én logómat koppintotta le az a designer, aki feltöltötte az internetre ezt az emblémát” – magyarázta.

Csáki verzióját alátámasztani látszik, hogy a 99 dollárért hirdetett logót egy J Joker fedőnevű arculattervező készítette, aki profilja szerint magyar vagy Magyarországon él, tehát könnyen rábukkanhatott az EMNP jelvényére. Ráadásul a profilján szereplő adatok szerint csak kilenc hónapja regisztrált a 99design.com oldalra, így valószínűsíthető, hogy az ábrát az elmúlt hónapokban töltötte fel.

„Lehet, ez sem elég bizonyíték arra, hogy én nem csaltam, de nem hagyom annyiban az ügyet” – nyilatkozta a kolozsvári szakember, aki jelentette az esetet a 99design.com működtetőinek. Mint mondta, e-mailjéhez csatolta azt a dokumentumot, amely tanúsítja, hogy az EMNP logóját 2012 januárjában levédték a román szabadalmi és védjegyhivatalnál, az OSIM-nál. Az oldal működtetőit megkérte, ellenőrizzék le, mikor töltötte fel J Joker a logót a 99design.com-ra, és vessék össze a dátumot. „Ebből már kiderülhet, hogy ki másolt kitől” – jelentette ki a lapunknak.

Csáki Dénes szombat estig még nem kapott választ az internetes oldal működtetőitől. Honlapja szerint egyébként a kolozsvári szakembernek impozáns portfóliója van: számos cég és weboldal arculatát tervezte meg, civil szervezeteknek (például az Erdélyi Múzeum Egyesületnek) is dolgozott.

Kimaradt?