Csernátonban tartják idén a borvíz ünnepét

A székelyföldi borvízek seregszemléjét szervezik Csernátonban. A háromszéki önkormányzat Kovászna megye Turizmusáért nevű egyesülete hetedik alkalommal szervezi az „Aquarius – a borvíz ünnepe” nevű vándorrendezvényt, amely június 29-én, szombaton a Malom feredőnél kerül sor.

Az Ika-vár alatti fürdő tavaly kalákával volt felújítva és olyan érték, amely kétszeresen szolgálja a csernátoniakat és a háromszékieket. A szabadtéri fürdő és játszótér helyet ad a falubeliek szórakozásának, ugyanakkor turisták célpontja is, így segítve a helyi vállalkozásokat, a település fejlődését.

Albert Zoltán szervező szerint a hetedik alkalommal szervezett borvízünnep korhatár nélkül mindenkinek szól, ezért egy kellemes hétvégi kirándulást is jelenthet az egész család, vagy baráti társaság számára. Székelyföld borvíz nagyhatalom: a mélyből felbugyogó, különböző összetételű ásványvízek más-más betegségekre vannak jótékony hatással, külső- és belső kúraként egyaránt javallottak, mutatnak rá a szervezők, akik az Aquarius-szal a borvízforrások, népi feredők megismerésére, használatára és megőrzésére szeretnék felhívni a székelyföldi lakosság, valamint a turisták figyelmét.

Az ünnepség keretében idén is lesznek vetélkedők, így kiosztják a „Tündérek bora” címet a legfinomabb nem palackozott borviznek. A benevező települések csapatai pedig borvízük felhasználásával palacsintát is sütnek, a legfinomabbat díjazzák. A rendezvény keretében bemutatják Kisgyörgy Zoltán Háromszéki borvizes könyv című kiadványát. A résztvevők pedig fürdőzhetnek a Malom-fürdő medencéjében, illetve a Csókás feredőnél lesz borvízkóstolás, kulturális és szórakoztató programok, így néptánc, népzene, papírszínház és puhakönyves mese gyerekeknek, Bor(k)víz, azaz térképes játék vállalkozó kedvű fiataloknak és felnőtteknek.

Sepsiszentgyörgyről, a színház elől szombaton 10 órakor autóbusz indul a helyszínre, visszaindulás Csernátonból, 17 órakor.

Kimaradt?