Csíkszeredában járt Nechita-Adrian Oros mezőgazdasági miniszter

Látogatást tett pénteken Csíkszeredában a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium vezetője. Nechita-Adrian Oros a Hargita Megye Tanácsának székházában munkamegbeszélésen fogadta a szaktárcának alárendelt intézmények képviselőit.

A fiatalok boldogulásával, az oktatással kapcsolatos programok támogatását kérte a zártkörű megbeszélés során Borboly Csaba a mezőgazdasági minisztertől – számolt be a megyei tanács vezetője a Maszol érdeklődésére. A politikus kiemelte: a fiatal gazdákat érintő európai uniós pályázatok során mindenképpen külön kell választani a síkvidéki és hegyvidéki területeket, enélkül a Hargita megyei gazdák szinte esélytelenek arra, hogy forrásokhoz jussanak.

„Ezen kívül az ember és nagyvadak együttélésének kérdései is felvetődtek. Kértem, hogy más európai országokhoz hasonlóan a mezőgazdasági tárca a közös európai uniós agrárpolitika forrásaiból finanszírozzon megelőzési tevékenységeket. Erre sajnos nem kaptam megnyugtató választ, a miniszter más programokra hivatkozott. Úgy látom, továbbra sincs a kormánynak elképzelése ennek a problémának a kezelésére” – mondta el Borboly Csaba.

Hozzátette: azt is kérte a minisztertől, hogy a helyi mezőgazdaság támogatásának érdekében engedjenek nagyobb teret a megyei tanácsnak, ne csak bonyolult megoldások útján állhassanak a gazdák, termelők mellett. Az egyeztetés során szóba került még a biotermelés fontossága, ami a Hargita megyei kisparcellás, egészséges környezetben tevékenykedő gazdálkodók számára kulcsfontosságú terület lehet, tudtuk meg.

Borboly Csaba ugyanakkor hangot adott azon véleményének, hogy a Hargita megyei ellenőrzéseket végző hatóságok bizonyos esetekben túl szigorúan teszik a dolgukat, ezért arra kérte a minisztert, járjon közben, hogy a helyi hatóságok viseljék szívükön a helyi termékek értékesítésének lehetőségeit. A tárcavezető Csíkszereda után a csíkszépvízi Csengő Mezőgazdasági Szövetkezetnél folytatta Hargita megyei körútját, délután pedig Gyergyószentmiklóson, Bélborban és Zetelakán tett látogatást.

(Borítókép: a szerző felvétele)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?