Marosvásárhely a székelyföldi gazdaság motorja, Felső-Háromszék minden tekintetben lemaradt

Marosszék a székelyföldi gazdaság árbevételének 58, nyereségének 48 százalékát adja.

Elkészítette a székelyföldi cégek toplistáját az omnibus.ro online termék- és szolgáltatáskereső.  Az adatok szerint a térség gazdaságát egyértelműen Marosszék dominálja, minden kritérium alapján Marosvásárhelyen és közvetlen környékén van az üzleti élet súlypontja.

A 2019-es székelyföldi összárbevétel 58 százaléka Marosszékről származik. Udvarhelyszék hozzájárulása 13, Alsó-Háromszéké 11, Gyergyószéké 6, Felső-Háromszéké pedig mindössze 4 százalék. Az Top 50-es listán 31 marosszéki vállalat szerepel, míg a másik véglet Csík és Felső-Háromszék 2-2, Gyergyó pedig 1 céggel.  

Az első tízben 7 marosvásárhelyi székhelyű gazdasági társaság van, az első ötöt Marosszék teljesen kisajátította. Az első két helyen az E.ON Energie és az E.ON Gaz Furnizare áll 4, illetve 1,8 milliárd lejes árbevétellel. Harmadik az Azomureș kombinát 1,6 milliárddal. 1 milliárd lejt meghaladó forgalma két cégnek volt még: a Delgraz Gridnek (1,9) és a magyar Gedeon Richter tulajdonában levő PharmaFarmnak (1,4). Hargita és Kovászna megyében egyetlen cég sem közelítette meg tavaly az 1 milliárd lejes szintet, legközelebb a Borszéken bejegyzett Romaqua Group Rt. állt hozzá.

Csík és Felső-Háromszék nem került be az első tízbe. Alsó-Háromszék a tejtermék gyártó görög Olympus romániai leányvállalatával, a Fabrica de Lapte Brașov Rt.-vel, Udvarhely pedig az Amigo&Intercost kft.-vel képviselteti magát.

A Romaqua jól teljesít

Az alkalmazottak száma alapján összeállított rangsor kiegyensúlyozottabb, az első tízben az összes szék szerepel, legtöbb képviselője,4, Marosnak van. Öt székelyföldi vállalat van, ahol tavaly átlagban ezer főnél többen dolgoztak: Delgaz Grid (4 839), Romaqua (2 143), Iris Service Ciuc (1 134), Azomureș (1 120) és Hirschmann Románia (1 004).

A nyereség abszolút értéke alapján összeállított rangsort ismét Marosszék dominálja, hét céggel az első tíz között. 50 millió lejt meghaladó profitot mindössze három vállalat termelt tavaly: az E.ON Románia 88, a Romaqua 86, az E.ON Gaz Furnizare pedig 58 millió lejt. A régió cégeinek összprofitjából Marosszék 48 százalékkal részesedik, Udvarhelyszék 16, Alsó-Háromszék és Csíkszék pedig 12-12 százalékkal. Felső-Háromszék gazdasága ezen kritérium alapján is utolsó, 4 százalékos hozzájárulással.

Marosszék egyértelmű fölénye teljesen logikus, mivel lényegesen több lakosa van, mint bármelyik másik széknek, s a területén található a régió egyetlen nagyvárosa, mely hagyományos egyetemi központ, s katalizátor szerepet játszik a gazdasági fejlődésben.   

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?