A masszív állami támogatás ellenére durván veszteséges egy székelyföldi szállodavállalat

Az árbevétel felét megközelítő deficitet hozott össze kilenc hónap alatt a Tusnád Rt., miközben a vendégek száma 40 százalékkal esett vissza.

1,7 millió lej veszteséggel zárta az év első kilenc hónapját a tusnádfürdői Tusnád Rt., derül ki a bukaresti értéktőzsde legfrissebb, negyedévi jelentéséből. A cég árbevétele 3,8 millió lej volt a január 1. és szeptember 30. közti időszakban, 63,4 százalékkal kevesebb, mint tavaly. A cégvezetés arra számított, hogy az első három negyedévben 878 ezer lejes nyereséget érnek el.

A vállalat két szállodát működtet a Hargita megyei üdülőhelyen, a Tusnádot és az O3zone nevűt. A részvénytársaság, melynek többségi tulajdonosa a SIF Transilvania befektetési alap, nagyon megszenvedte a járványügyi korlátozó intézkedéseket: kilenc hónap alatt 62 ezer vendéget fogadott, közel 45 ezerrel kevesebbet, mint tavaly. Ennek fényében nem csoda, hogy a realizált árbevétel csupán 40 százaléka lett a tervezett 10,6 millió lejnek.

A két szálloda közül a Tusnád teljesített jobban, annak köszönhetően, hogy szerződése van az országos nyugdíjpénztárral. A szálló kihasználtsága 58 százalékos volt, ám mivel március 15. helyett csak július 5-én nyitott meg, az árbevétel így is csak 49 százaléka lett az eltervezettnek.

Az O3zone üzletmenete még rosszabbul alakult. 2019-ben a hotel kihasználtsága 49 százalékos volt, az idei évre pedig 51 százalékkal kalkuláltak, ám csak 21 százalék lett belőle, a tervezett árbevételnek pedig csupán 32 százaléka folyt be a kasszába.

Nem volt elég az állami szubvenció

A vállalat 454 ezer lej állami támogatást kapott, hogy fizetni tudja a kényszerszabadságon levő dolgozóit, augusztusban és szeptemberben pedig további 188 ezer lejt bér hozzájárulás formájában. A teljes állami szubvenció tehát 642 ezer lejt tesz ki. A vállalatnak jelenleg 62 alkalmazottja van, negyvennel kevesebb, mint a tavalyi év végén.

A Tusnád Rt. gondjai nem az elhibázott üzletpolitika, hanem a járvány kiváltotta gazdasági válság következményei. A vállalat a 2018-as évet 417 ezer, a tavalyit pedig 522 ezer lejes profittal zárta. 2020-ban a cégvezetés az árbevétel és a nyereség 10 százaléknál nagyobb arányú növekedésére számított, ami reális célkitűzés volt, azonban a koronavírus közbeszólt. A tőzsdei jelenetés nyilvánosságra hozatalát követően a Tusnád Rt. részvényeinek értéke egy nap alatt 6,3 százalékkal esett.

Călin Ilie, a Romániai Szállodaipari Szövetség elnöke a közelmúltban azt nyilatkozta, az ágazat idén 1 milliárd eurós bevétel kiseséssel kell számoljon, ami azt jelenti, hogy árbevétel szempontjából a 2008-as szintre esik vissza.

Kapcsolódók

Kimaradt?