Világhódító útra indul a Soleta-ház?

Koncepciójában világszinten úttörőnek számító házat fejlesztett ki a kolozsvári származású Cătălin Butmălai által életre hívott, Alapítvány a Találmányokért és a Fenntartható Technológiákért (FITS) nevet viselő civil szervezet. A Soleta Zero Energy, melynek egyszobás prototípusa Bukerestben tekinthető meg, egy olyan környezetbarát és energiatakarékos, moduláris lakóépület, melyet anélkül lehet bővíteni szobákkal, mellékhelyiségekkel vagy terasszal, hogy a meglévő rész ideiglenesen lakhatatlanná, építőteleppé válna.

A ház tartószerkezete tömbösített gerendákból áll. Betonalapja nincs, a földből kiálló gerendákra támaszkodik, ami tervezőinek véleménye szerint, mivel jobb szellőzést biztosít, meghosszabbítja az építmény élettartamát. A ház építéséhez szinte kizárólag természetes anyagokat használnak fel, a padlószigeteléshez cellulózt, a tetőfedéshez pedig hagyományos zsindelyt. A már elkészült Soleta házakban csupán a térelválasztóként alkalmazott gipszkarton és a falak szigetelésére használt poliuretán szintetikus anyag, de Cătălin Butmălai elmondása szerint a fejlesztés során igyekeznek majd ezeket kiváltani környezetbarát termékekkel. 

Az épület hőszigetelése kiválló, az A energia-osztályba tartozik, s bármilyen fűtési rendszerrel felszerelhető. „Amikor kidolgoztuk a Soleta koncepcióját, a mobil telefonok is inspiráltak bennünket, ezekhez ugyanis egy csomó tartozék, kiegészítő jár, s folyamatosan lehet új alkalmazásokat telepíteni rájuk. A Soleta egy hasonlóképpen dinamikus, folyamatosan fejlődő projekt. A már meglévő házak tulajdonosait hírlevélben fogjuk értesíteni az új fejlesztésekről, s ezeket beépíthetik otthonaikba” – nyilatkozta a faipari vállalkozó.

A Soletának jelenleg hatféle változata van, melyek alapterülete 60 és 199 négyzetméter között változik.  A ház előregyártott elemekből készül, ezek összeszerelése két hetet vesz igénybe.  

 A FITS eddig 24 házat épített fel, kivétel nélkül külföldön: Németországban, Ausztriában, Olaszországban, Franciaországban, Svájcban, Katarban, Izraelben és Libanonban. Idehaza egy Bukarest melletti faluban fog állni az első Soleta. „Úgy tűnik, hogy egy roppant sikeres román termék lesz belőle. A közelmúltban felraktuk egy amerikai építészeti portálra, s néhány nap leforgása alatt 250 internetes oldal vette át. A projekt honlapjának immár átlagosan napi 26 ezer látogatója van. Amerikából 1622 személy jelezte, hogy Soleta házat szeretne építtetni” – magyarázza lelkesen a projekt kezdeményezője. Véleménye szerint a roppant kedvező fogadtatáshoz a koncepció újszerűsége mellett az is hozzájárult, hogy a prémium-kategóriás faházak viszonylatában a Soleta lényegesen olcsóbb mint a konkurencia, egy négyzetméter beépített felület csak 500 euróba kerül.   

Az FITS jelenleg, egy váltásban, havi 10 Soleta házat képes előállítani.

 

Kimaradt?