Már a Sotheby’s is árulja a kolozsvári New York szállót

A New York-i székhelyű aukciós háztól a kolozsvári Bécsi Kaput is meg lehet vásárolni, 4 millió euróért.

Immár a világ egyik vezető aukciós háza, a Sotheby’s is árulja Kolozsvár egyik emblematikus épületét, a Főtér sarkán álló egykori New York szállót. A Pákey Lajos által tervezett, 1895-ben elkészült épületet értékesítésével egy ideje már próbálkozik a hazai piacvezető aukciós ház, az Artmark.

A 105 szobás ingatlan ára sem az Artmark, sem pedig a Sotheby’s online katalógusában nincs feltüntetve. Ingatlanpiaci források szerint a kommunizmus éveiben Continental nevet viselő, a köznyelvben Kontiként emlegetett egykori szállodáért 26 millió eurót kér aktuális tulajdonosa, a nemzetközi körözés alatt álló Ioan Bene üzletember. Bene 5 millió euróért vásárolta meg a használaton kívüli épületet, amelynek felújítására – állítása szerint – 3 millió eurót költött.

Mérvadó szakértői vélemények szerint a 26 millió euró irreális ár, ami nagyon hosszú idő alatt térülne meg, ezért is nem tolonganak a befektetők.

Történelmi családi ház 4 millió euróért

A Sotheby’s egy másik kolozsvári műemléképületet is árul, a Fellegváron álló Bécsi Kaput. A XVIII. század első feléből származó, 10 szobás épület restaurálása a közelmúltban fejeződött be. A nemzetközi aukciós ház ingatlanokra szakosodott részlege családi házként hirdeti a patinás épületet, ára kereken 4 millió euró.

A Sotheby’s egy épülőfélben levő kolozsvári luxus tömbházlakás megvásárlására is próbál palimadarat találni. A szóban forgó penthouse-ot a kolozsmonostori lakótelep legszélén álló West City Tower legtetején alakították ki. A kétszintes lakásban 4 szobát és 3 fürdőszobát alakítottak ki, s parkolóhelyek is járnak hozzá a 464 ezer eurós vételár fejében.

A nagypénzű tulajdonost büszkeséggel töltheti majd el a tudat, hogy az ország legmagasabb lakóépületében van az otthona, amelynek teteje 80 méterrel emelkedik a talajszint felé. Tagadhatatlan, hogy pazar kilátás nyílhat a szóban forgó lakásból, azonban az is tény, hogy a West City Tower Kolozsvár egyik legzsúfoltabb, a lég- és zajszennyzésnek leginkább kitett útvonalán található, ahol csúcsidőben araszolnak a gépjárművek.

Az 1744-ben Londonban alapított Sotheby’s a világ második számú aukciós háza a Christie’s után. A cég ingatlan részlege 1976-ban jött létre. A jelenleg amerikai tulajdonban levő, New York-i székhelyű Sotheby’s tavalyi árbevétele 991 millió dollár volt.

Kapcsolódók

Kimaradt?