Megrohamozták az „ingyen” 2000 eurót igénylő cégek a kormány honlapját

Egyetlen óra leforgása alatt 5 ezernél több igénylést töltöttek fel a cégek.

Hétfő reggel 10 órától lehet igényelni pénzt a Mikrohitelek külső, vissza nem térítendő forrásokból nevű kormányprogram keretében. Az első órában 5 034 pályázó töltötte fel az igénylését, a nap végére pedig az igénylők száma meghaladta a 10 ezret.

Kedden további, mintegy 3 ezer cég töltötte ki az az ezen a linken keresztül elérhető elektronikus nyomtatványt, illetve töltötte fel a szükséges dokumentumokat. Az első cég, mely megpályázta a támogatást, a hulladék újrahasznosítással foglalkozó kolozsvári Glass Recycling kft. volt.

„Ehhez a támogatáshoz nem kell igazolni, hogy a céget veszteség érte a szükségállapot miatt, ezért csak biztatni tudom a vállalkozókat, hogy pályázzanak, míg ki nem merül a hitelkeret. Figyelemre méltó az is, hogy első alkalommal, az állam maga veszi az adatokat a rendelkezésre álló adatbázisokból, a vállalkozó nem kell olyan információkat igazoló papírok után járjon, melyekkel maga z állam is rendelkezik” – nyilatkozta Florin Jianu, a Kis- és Közepes Magánvállalkozások Országos Tanácsának elnöke.

A 2 ezer eurós vissza nem térítendő támogatásra cégek mellett pályázhatnak egyéni vállalkozók és orvosi rendelők is. A pénzt árukészlet beszerzésére, bérleti díj és a közüzemi szolgáltatások kifizetésére lehet igényelni. A pályázatok feltöltési határideje október 16., péntek 20 óra.

A program keretösszege 100 millió euró, ami azt jelenti, hogy maximum 50 ezer igénylő részesülhet a támogatásban. Ha többen lesznek, akkor a pályázatok feltöltésének időrendi sorrendjében fogják rangsorolni azokat a cégeket, melyek megfelelnek valamennyi kiírási feltételnek. Ha a péntek estig nem érkezik elegendő számú igénylés, akkor minden bizonnyal meg fogják hosszabbítani a feltöltési határidőt.

Ahhoz, hogy hozzájussanak a pénzhez, az igénylőknek választaniuk kell egy partnert a programban résztvevő hét bank közül, melyik között ott van az OTP is. Az illetékesek ígéretei szerint, attól a pillanattól számítva, hogy közzéteszik a sikeres pályázók listáját, egy héten belül sor kerül majd a pénz átutalására.

(Nyitókép forrása: Pixabay)

Kapcsolódók

Kimaradt?