Ekkora volt egy család átlagjövedelme a második negyedévben

5077 lej volt egy család átlagjövedelme a második negyedévben, a kiadások átlagosan 4163 lejre rúgtak, azaz felemésztették a jövedelmek 82 százalékát - derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) hétfőn közzétett adatsorából.

Egy főre számítva 1973 lej volt az átlagjövedelem, és 1618 lej az átlagos kiadás a jelzett időszakban. Az adatok szerint a pénzbeli jövedelem háztartásonként átlagosan havi 4693 lej (személyenként 1823 lej), a természetbeni jövedelem pedig háztartásonként havonta 384 lej (személyenként 149 lej) volt. A bérek és a hozzájuk kapcsolódó egyéb jövedelmek képezték a legfontosabb jövedelemforrást (a háztartások összes jövedelmének 67,8 százalékát).

A szociális ellátásokból származó jövedelem (19 százalék), a mezőgazdaságból származó jövedelem (1,9), az egyéni, nem mezőgazdasági tevékenységből származó jövedelem (1,8), a vagyon és az eszközök értékesítése szintén hozzájárult a háztartások teljes jövedelmének kialakulásához. Az INS szerint a lakóhely (város vagy vidék) befolyásolja a jövedelmek szintjét és struktúráját.

A statisztikák szerint a kiadások fő rendeltetése az élelmiszer- és nem élelmiszeripari termékek vásárlása, szolgáltatások igénybevétele, adók, járulékok, illetékek befizetése, valamint a háztartások működésével kapcsolatos kiadások (takarmány, vetőmagok, állategészségügyi szolgáltatások stb. fizetése).

A lakásvásárlás vagy építés, termőföldvásárlás, egyéb nagyobb beruházás, részvényvásárlás átlagosan csak a kiadások 0,7 százalékát tették ki. Élelemre és nem alkoholos italok vásárlására a kiadások 37,7 százaléka ment el átlagosan.

Az összjövedelem magában foglalja a különböző forrásokból származó összes pénzbevételt, amelynek visszatérítésére nincs kötelezettség, és a természetbeni jövedelmet (lejben). Az összes kiadás magában foglalja az összes pénzkiadást, tekintet nélkül a rendeltetésre.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?