Óriásberuházással szabják újra a csíkszeredai közlekedést

Ráduly Róbert Kálmán hétfőn bejelentette a valaha volt legnagyobb értékű csíkszeredai beruházás-csomag finanszírozási szerződésének aláírását: a 151,8 millió lejes fejlesztés újraszabja a csíkszeredai közlekedést.  A polgármester közölte azt is, hogy átszervezett formában működik a városházi ügyfélfogadás.

Ráduly Róbert Kálmán polgármester hétfői sajtótájákoztatóján bejelentette: július 21-én aláírták Csíkszereda fenntartható mobilitási tervének finanszírozási szerződését. A Központi Fejlesztési Régióval aláírt szerződés értéke 151,8 millió lej, ebből a vissza nem térítendő uniós és állami hozzájárulás 114,4 millió lejre rúg, a maradék 37,4 millió lejt pedig a város a saját költségvetéséből biztosítja.

A nagyszabású mobilitási tervnek hat eleme van: a Hargita utca felújítása, a Kossuth Lajos utca (ezzel együtt részben a Márton Áron utca, a teljes Decemberi forradalom utca és szintén részben a Temesvári sugárút felújítása), a vasúti felüljáró újjáépítése, a buszpályaudvar felújítása, 23 környezetbarát autóbusz vásárlása, valamint forgalommenedzsment elemek alkalmazása.

A terv elsősorban a gyalogos, másodsorban a kerékpáros közlekedést részesíti előnyben, harmadsorban a tömegközlekedésnek kedvez, az autós forgalmat pedig – összhangban a fejlett országokban alkalmazott trendekkel – háttérbe szorítja, emelte ki Ráduly Róbert. A felüljáró újjáépítésére kevés a szakcég, ezért ezt a polgármester a projekt legnagyobb kockázatának nevezte. Hozzátette: a felüljáró projektjének, a buszpályaudvar felújításának és a buszvásárlásnak az esetében a következő hetekben már meghirdetik a kivitelezésre a közbeszerzést.

Nem költözik vissza a pénztár a hivatalba

Mint Ráduly Róbert elmondta: a városházi ügyfélszolgálat két osztály esetében visszatért a járványügyi korlátozások előtt bejáratott órarendhez. A hivatal épületében működő Lakosságnyilvántartó közszolgálat, valamint a Mikó-várba költöztetett pénztár hétfőn, kedden és csütörtökön 8.00–13.00, valamint 14.00–17.00 óra között fogadja az ügyfeleket, szerdán és pénteken pedig 8.00–13.00 óra között.

Ráduly megjegyezte: a pénztár már nem fog visszaköltözni a korábbi helyére, hanem a Postabank régi épületében kialakítandó ügyfélszolgálati épületbe költözik. A Szociális igazgatóság munkatársai ugyanakkor keddi és csütörtöki napokon 9.00–11.00 óra között a Közüzemek Rt. korábbi székhelyén (Akác utca 1. szám) fogadják az ügyfeleket.

Kapcsolódók

Kimaradt?