Alkotmányellenes a hiteltörlesztés felfüggesztéséről szóló törvény

Elfogadta szerdán az alkotmánybíróság a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által benyújtott óvást, és úgy döntött, hogy a hiteltörlesztések felfüggesztéséről szóló 2020/37-es sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvény alkotmányellenes.

Az alkotmánybíróság közölte: a testület egyöntetűen úgy ítélte meg, hogy a szóban forgó törvény teljes egészében alkotmányellenes, mivel ellentmond a kétkamarás törvényhozás elvének, amelyet az alkotmány 61-es cikkelyének 2-es bekezdése szögez le.

Florin Roman, a PNL alsóházi frakcióvezetője áprilisban bejelentette, hogy a liberális párt megtámadja az alkotmánybíróságon a hitelekre vonatkozó, a parlament által módosított 2020/37-es sürgősségi kormányrendeletet törvényre emelő jogszabályt. Roman szerint a parlament "fedezet nélküli, populista" módosításokat szavazott meg.

Mint arról már korábban beszámoltunk, a parlament úgy módosította a kormány rendeletét, hogy a természetes személyeknek, a kis- és középvállalkozóknak, illetve az egyéni vállalkozóknak adott hitelek esetében sem kell kamatot fizetni a felfüggesztés ideje alatt. A sürgősségi rendelet csak a jelzáloghitelek esetében ad kamatmentességet. A parlament módosításai szerint tehát a bankok nem számíthattak volna fel kamatot senkinek a felfüggesztés ideje alatt, és az így felgyűlt összeget nem adhatták volna hozzá a törlesztendő hitelösszeghez és nem kalkulálhatták volna bele az újraszámított kamatba. 

Az alkotmánybíróság döntése értelmében az eredeti kormányrendelet marad érvényben, tehát csak a jelzáloghitelek esetében adnak kamatmentességet a hitel felfüggesztésének idejére. A hitelesek áprilisban, májusban kérhették, hogy függesszék fel a bankok 1-től 9 hónapig terjedő időtartamra a a kölcsönük törlesztését. A halasztás a felvett hitel törlesztőrészletére, a kamatra és a banki illetékekre egyaránt kiterjed. A felfüggesztés ideje alatt számolt és felgyűlt kamatot viszont a hitelesnek azt követően törlesztenie kell, hogy a lejár a halasztás. Ez alól csak a jelzáloghitelesek mentesülnek. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?