Megfeleződött az euróövezet folyó fizetési mérlegének többlete áprilisban

Szinte megfeleződött az euróövezet folyó fizetési mérlegének többlete áprilisban, amikor a koronavírus-járvány miatti leállások csúcsán erőteljesen csökkent az export.

Az Európai Központi Bank pénteken közzétett adatai szerint áprilisban 14,4 milliárd euróra rúgott a többlet, ami 47,5 százalékkal kevesebb a márciusi 27,4 milliárd eurónál.

A koronavírus-járvány erős csapást mért az euróövezet exportjára, így a kereskedelmi mérleg többlete gyorsan apadni kezdett. Az export értéke éves összevetésben áprilisban 29,3 százalékkal, márciusban pedig még csak 6,2 százalékkal csökkent. A kereskedelmi mérleg többlete áprilisban már csak 2,9 milliárd, márciusban pedig még 28,2 milliárd euró volt.

Az áprilissal végződő 12 hónapban az előzetes adatok szerint 334 milliárd eurós többlettel zárt az euróövezet folyó fizetési mérlege. Ez az összeg a bruttó hazai termék (GDP) 2,8 százalékának felel meg. Egy évvel korábban, tavaly áprilisban 329 milliárd eurót tett ki a többlet, ami ugyancsak a GDP 2,8 százalékának felelt meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?