Többet fizetünk az orosz gázért a németeknél

Románia és Magyarország is többet fizet az orosz importból származó gázért mint jónéhány gazdag nyugat-európai állam, derül ki az Interfax hírügynökség által a közelmúltban közzétett adatokból. 2012-ben a Gazprom 431,8 dollárt kért el 1000 köbméter Romániába importált földgázért, jelenleg pedig, az Országos Energia Ügynökség adatai alapján 420 dollárt fizetünk ugyanazon mennyiségért.

A mintegy 3 százalékos árcsökkenés távolról sem kompenzálta az elmúlt években bekövetkezett drasztikus drágulást, hiszen 2010-ben csak 304 dollárt fizettünk az orosz gázért, egy évvel korábban pedig mindössze 294 dollárt. Magyarország tavaly valamivel olcsóbban jutott gázhoz mint Románia, 416 dollárért, ám az uralkodó tendencia azonos, ugyanis 2011-ben még 383, előtte egy évvel pedig 348 dollár volt az ár. 

Azon 21 európai ország közül melyek a Gazprom ügyfelei, nyolc kevesebbet fizet a földgázért Romániánál. Tavaly a legolcsóbban Nagy- Britannia kapta a fosszilis tüzelőanyagot, a szigetország csak 313,4 dollárt fizetett ezer köbméterért. Relatíve olcsón, 400 euró alatti áron jutott a gázhoz Németország, Hollandia, Finnország, Franciaország, Törökország és Ausztria is. A legtöbbet Macedónia, Lengyelország és Bosznia-Hercegovia fizetett a Gazpromnak, ezer köbméterenként 564,3, 525,5, illetve 515,2 dollárt.

Szakértők véleménye szerint az ár első sorban annak a függvénye, hogy milyen mértékben függ az adott ország az orosz importtól, a szükségleteiket nagy százalékban más forrásból is fedezni tudó országok jó tárgyalási pozícióval rendelkeznek. Nagy-Britannia esetében érvényesnek tűnik ez a logika, hiszen az Egyesült Királyság jelentős saját készletekkel rendelkezik, energiaigényének mindössze 20 százalékát kell importból kielégítenie. Macedónia és Bosznia-Hercegovina, melyek teljes földgázigényüket Oroszországból elégítik ki, szintén igazolják a tételt. Azt, hogy az energiafüggőség mértékén kívül más szempontok is közrejátszanak az ár megállapításában többek között Németország és Finnország esete bizonyítja, mely országok jelentős mértékben függnek az importtól, árban mégis a kedvezményezettek közé tartoznak.

Magyarország függősége szintén lényegesen nagyobb mint a jelentős kitermelő kapacitással bíró Romániáé, ám ez az import gázért fizetett árban nem tükröződik. Románia esetében a importált gáz relatíve magas árát az magyarázza, hogy a szerződést nem a Gazprommal kötötték, hanem a két közvetítő céggel (WIEE és Imex Oil).

A Gazprom tavaly 138,8 milliárd köbméter földgázt exportált, ebből 2,6 milliárd köbméter Romániába, 6,9 milliárd köbméter pedig Magyarországra irányult. Az orosz gázipari óriáscég legfőbb európai felvevő piaca Németország, ahova 2012-ben 35,3 milliárd köbméter gázt adott el. Annak ellenére, hogy az Európai Bizottság évek óta próbálja elérni, hogy a Gazprom hozza nyilvánosságra exportárait, az orosz állami vállalat mindeddig megtagadta ezt. Az Interfax hírügynökség által közzétett adatok állítólag egy, a Gazprom csúcsvezetéséhez tartozó, meg nem nevezett személytől származnak.

 

 

 

 

Kimaradt?