ANRE: nem valószínű, hogy a liberalizáció után azonnal emelkedni kezd a gáz ára

Nem valószínű, hogy a lakossági gáz árának július 1-jei liberalizációja után azonnal emelkedni kezdenek a gázárak, hisz minden szolgáltatónak az lesz a legfontosabb célja, hogy ne veszítsen ügyfeleket - állapította meg egy hétfői szakkonferencián Nagy-Bege Zoltán, az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) alelnöke.

A szakember nem számit látványos áresésre sem, de abban bízik, hogy 2021-re nagyobb intenzitású verseny alakul ki a szolgáltatók között a lakossági gáz területén is. Az alelnök történelmi pillanatnak nevezte július 1-jét a háztartási fogyasztók földgázellátása szempontjából. Ez lesz az első alkalom, hogy a háztartási fogyasztók árait az ANRE már nem szabályozza, sem a szállítók gázvásárlása, sem a végső ár szintjén. Másrészről továbbra is szabályozottak maradnak a szállítási és elosztási hálózatok díjösszetevői.

Nagy-Bege azt mondja: a július 1-jei gázár-liberalizáció tapasztalatait felhasználják majd az elektromosenergia-ár 2021. január 1-jén esedékes liberalizációjának bevezetésekor. Véleménye szerint a liberalizációból a fogyasztó nyer, mert olyan árak lesznek, "amilyeneket évek óta nem láttunk a román piacon, és a fogyasztónak ez a legfontosabb".

Az alelnök kifejtette: a koronavírus-járvány csökkentette a fogyasztást, de ugyanakkor korlátozta egyes kategóriák fizetőképességét is, míg másokat felmentettek a költségszámla kiegyenlítésének kötelezettsége alól. Ennek okán a szolgáltatók bevételei visszaestek, ami csökkenti versenyképességüket a liberalizált piacon. 

Kapcsolódók

Kimaradt?