Rendelet: nem szerelhetők fel napelemek a szántóföldekre

Betiltják a napelemek felszerelését szántóföldeken – idézte szerdán a 7hatar.ro Daniel Constantin mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter bejelentését. A tárcavezető szerint már csak napok kérdése, hogy az erről szóló sürgősségi kormányrendeletet elfogadják. A miniszter elismerte: jelenleg nincsenek pontos adataik arról, hogy eddig mekkora mezőgazdasági területet érintettek az ilyen típusú beruházások.

Dacian Cioloş mezőgazdasági biztos kedden egy, a Natura 2000 természetvédelmi rendszerekről szóló konferencián felszólalva hangsúlyozta: az élelmiszer- és energiaforrások kimeríthetők, amiről megfeledkezünk. „A jövő legnagyobb kihívása, hogy megtaláljuk a gazdasági fejlődés azon útjait, hogy ezeket ne merítsük ki. Románia válaszút előtt áll, és még nem késő, hogy eldöntse, milyen erőforrásokat használ.”

A biztos szerint a fenntartható mezőgazdaság csak abban az esetben valósítható meg, ha ezt egészséges környezetvédelmi politikával ötvözik. „A jövőnk attól függ, hogy a gazdasági fejlődés egyenletébe hogyan foglalják bele a természet és ember versenytársi viszonyát” – fogalmazott a biztos.  

Kimaradt?