Hogyan élték túl a járvánnyal járó megszorításokat a padlóra küldött turisztikai irodák?

A koronavírus-járvány első körben a turizmust érintette a legjobban, bezártak az utazási irodák, turisztikai ügynökségek, leállt a személyszállítás. Hogyan élték túl az elmúlt több mint két hónapot a turisztikai irodák, amelyek az ígéretek ellenére ezidáig nem kaptak valós kormányzati segítséget.

A szükségállapot idején otthonról dolgozott Tárnoky Marianne, az egyik nagyváradi utazási iroda vezetője: nem hagyhatták cserben ügyfeleiket. Irodájukat – melynek fő tevékenysége a kirándulások szervezése – május 18-án kinyitották. Hogy a zsúfoltságot elkerüljék, időpont-egyeztetésre kérik az ügyfeleket. Az utazási iroda vezetőjét az elmúlt hónapok történéseiről és az újrakezdésről is kérdeztük.

Nem hagyhatták magukra az ügyfeleiket

Bár már februárban, március elején is voltak hírek a járványról, akkor még sem az emberek, sem szolgáltatók nem fogadták ezeket túl tragikusan – mondta Tárnoky Marianne. Március közepén mikor kiderült, hogy súlyos a helyzet Olaszországban, majd Spanyolországban is, kezdtek megijedni mind az ügyfelek, mind a szolgáltatók.

„A mi iparágunk nagyon érzékeny mindenféle változásra. Ez egy bizalomra épülő szolgáltatás, az ember olyasmit vásárol, amit nem lát, csak elképzeli, hogy milyen jó lesz majd utazni, nyaralni. Ha bármilyen veszélyt vagy kellemetlenséget sejt, akkor természetesen abban a pillanatban reagál rá, és ez nagyon befolyásol bennünket” – mondta Tárnoky Marianne. Hozzátette: az irodát bezárták, és home office-ból dolgoztak tovább.

Mint mondta, nagyon fontos volt, hogy folytassák a munkát, hiszen mindenféleképpen meg kellett őrizniük a kapcsolatot az emberekkel. „Voltak, akik már tavaly év végén elővásárlási célzattal itt hagytak pénzeket, meg akartunk mindenkit nyugtatni, hogy nem vész el a pénzük” – fogalmazott az utazási iroda vezetője. Konkrét példaként a tavasszal Egyiptomba készülők helyzetét hozta fel. Egyiptomi utazásra nagyon kedvező lett volna az eltelt időszak, így azoknak, akik végül nem tudtak elutazni, a pénzük visszatérítését vagy az utazás más időpontra halasztását, az újrafoglalásokat intézték.

Nagy a bizonytalanság

Az elmúlt időszakban érezhetően megcsappant az érdeklődés mind a belföldi, mind a külföldi kirándulások, utak iránt. Leginkább azok érdeklődtek, akiknek már volt befizetett üdülésük, kirándulások, amelyre nem tudtak elmenni. Visszatérő kérdés, hogy egy későbbi időpontra átfoglalhatóak-e ezek az utak, illetve hogyan térítik vissza a pénzüket. Voltak olyan ügyfeleik is, akik még kivárnak, s később döntenek – mondta az utazási iroda vezetője.

Többen döntöttek azonban az üdülések, kirándulások lemondása mellett, árulta el Tárnoky Marianne, aki ennek okait is felsorolta. Az emberek részben azért nagyon bizonytalanok, mert nem tudják, mit higgyenek, elmúlt-e a veszély vagy újabb hullám érkezik, illetve nagyon sokan kivárnak. Vannak olyanok, akik szeretnének elmenni ugyan, de munkahelyükön már kiadták az éves szabadságot, tehát nincs mikor utazniuk.

„Sok munkahelyen nem veszik jó néven, ha például két hónapig kényszerszabadságon volt valaki, most visszatér, majd azt mondja: márpedig júliusban vagy augusztus elején szeretnék elmenni, mert be van fizetve az utam. Nem azt mondom, hogy nem engedik el, de nem veszik jó néven, és ez is befolyásolja az embereket” – mondta Tárnoky Marianne.  Hozzátette: sokan vannak pénzszűkében, az is kezd megmutatkozni, hogy az emberek felélték a tartalékaik egy részét két hónap alatt.

Akik viszont fenntartották az üdülési, kirándulási lehetőséget, inkább külföldet preferálják tapasztalatuk szerint. Tárnoky Marianne személyes véleménye az, hogy ezt a döntést az is befolyásolja, hogy itthon például a tengerparton már megemelkedtek az árak. A hegyvidéken vagy az üdülőhelyeken egyelőre nem, de az emberek legtöbbje ha majdnem ugyanannyi vagy kevéssel több pénzét elmehet például Görögországba, a román tengerpart helyett a külföldi üdülést fogja választani.

Se tájékoztatás, se támogatás

Az utazási irodákat eléggé mostohán kezelték és kezelik jelenleg is kormányzati részről – mondta interjúalanyunk. Bár első körben őket érintette a leginkább a járvány okozta válság, semmilyen tájékoztatást nem kaptak például azokról a tárgyalásokról, amelyeket például Görögországgal és Bulgáriával folytattak a hazai hatóságok.

„Sajnos nem kapunk külön tájékoztatást, ez az egyik legfájóbb pont. Egyrészt nem tudjuk, hogy mikor nyit Románia, tehát mikor nyitják meg a határokat turisztikai célzattal, másrészt arról sem kapunk tájékoztatást, hogy állnak ezek a tárgyalások. Mi is a sajtókból, a kommünikékből informálódunk, rendszeren belül nem kapunk semmilyen értesítést. Egymástól kérdezgetjük, hogy hallottál-e valamit” – mondta Tárnoky Marianne.

A tájékoztatáson kívül a kormányzati támogatás, mentőcsomag is elmaradt. „Kértük, hogy legalább az adókat engedjék el, kértük, hogy valamilyen segítséget adjanak, de semmit nem kaptunk az ég adta világon” – summázta az utazási iroda vezetője. Nemcsak az ő helyzetük bizonytalan, például az autóbuszokat üzemeltető cégek képviselői sem tudják, hogy például a buszos kirándulásokat milyen formában tudják lebonyolítani.

A Turisztikai Ügynökségek Országos Szövetsége is több kérést benyújtott, van egy „félhivatalos” közegük, az Infotripiști, ők is kezdeményeztek beadványokat, de egyelőre érdemi választ nem kaptak semmire – mondta Tárnoky Marianne. Hozzátette: „Tudni kell, hogy külön turisztikai minisztérium nem létezik, a gazdasági, kereskedelmi és turisztikai minisztérium van. Nincs egy miniszterünk, egy államtitkárunk, aki a szívén viselné ezt az ágazatot”.

Ehhez képest Ausztriában és Németországban volt megmozdulás az utazási irodák mellett, az érintett országokban elengedték az adókat egy meghatározott időszakra. A török, illetve a görög kormány nagyon segítette a turizmust, hiszen mindkét országnak jelentős bevételi forrás, főleg Görögországban, ott nagyon komoly közbenjárás volt a turizmus felélesztésére – emlékeztetett az utazási iroda vezetője.

A kormány kommunikációja szerint június elején beindulhat a turizmus Romániában. Az utazási iroda tervei között szerepel, hogy idén nyáron közeli, nem bejáratott desztinációkra szerveznek kirándulásokat, utakat. „Javíthatatlan optimista vagyok, és mindenek ellenére azt mondom, hogy van jövője a turizmusnak, és nem kell feladni ezt az évet sem. Esetleg másként, szerényebb keretek között, de lesz itt még turizmus és lesznek még utazások” – mondta Tárnoky Marianne.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?