Megállapodást írtak alá Bukarestben a Nabucco Bizottság tagjai

Társulási és jegyzési megállapodást írtak alá kedden Bukarestben a Nabucco Bizottság tagjai, akik a román fővárosban tartották soros ülésüket - adta hírül az Agerpres román hírügynökség. Constantin Niță energiaügyi tárca nélküli miniszter bejelentése szerint a Nabucco Bizottság ötödik ülésén megszületett megállapodás megalapozza a Nabucco konzorcium működését.

Hans-Peter Floren, a Nabucco Bizottság elnöke szerint a dokumentum lefekteti az alapját más beruházók bevonásának. Hozzátette: előkészítették a terepet arra, hogy potenciális befektetők megvásárolják a projekt részvényeinek 50 százalékát, amennyiben június végén a Shah Deniz konzorcium a Nabucco vezetéket választja.

A Shah Deniz II azeri gázmező konzorciuma - amelyben jelen van a brit BP, az azeri Socar, a francia TOTAL, valamint a norvég Statoil energetikai nagyvállalat - június végén dönt arról, hogy a Nabuccónak vagy a szintén tervezési fázisban levő TAP (Trans-Adriatic Pipeline) gázvezetéknek hajlandó szállítani az első körben rendelkezésre álló, évi 10 milliárd köbméter azerbajdzsáni földgázt.

A Nabucco résztvevője az osztrák OMV, a bolgár BEH, a magyar Mol, a török Botas és a román Transgaz. A gázvezeték 1300 kilométer hosszú lenne, az Anatólián áthaladó török földgázvezetékhez csatlakozva a török-bolgár határtól indulva szállítana gázt Bulgárián, Románián és Magyarországon keresztül az ausztriai Baumgartenben található gázelosztó központba. A vállalkozás célja az európai földgázellátás függőségének csökkentése az orosz gázforrásoktól.

Kapcsolódók

Kimaradt?