Környezetvédelmi miniszter: védelmet kapnak a „műemlékerdők”

Törvény fogja védelmezni Románia évszázados erdőit – ígérte pénteken Costel Alexe környezetvédelmi miniszter egy Iaşi megyei erdőben tett látogatása alkalmából.

A tárcavezető azt mondta: döntése értelmében Románia öreg erdőit, amelyeket jelenleg kitermelnek, „évszázados erdő” címmel fognak illetni, és a törvény oltalma alá kerülnek. Az ilyen erdőkben nem eszközölnek több erdészeti beavatkozást. Alexe hozzátette: minden állami intézményt, amelynek erre a célra alkalmas erdő van a tulajdonában, arra biztatnak, hogy kérvényezze a környezetvédelmi minisztériumtól, hogy a szóban forgó erdőt úgynevezett erdőparkká alakítsák.

Azt is elmondta: céljai között szerepel a szűz és kvázi szűz romániai erdőfelület megduplázása. Ugyanakkor felhívást intézett az egyetemekhez, kutatási központokhoz és civil szervezetekhez, hogy vegyenek részt a szűz és kvázi szűz erdők felmérésében.

„Európa érintetlen erdejeinek kétharmada jelenleg Romániában van. Azt szeretném, hogy ne mi legyünk az utolsók, akik még látjuk a romániai évszázados erdőket. Ezeknek addig kell élniük és lábon állniuk, amíg a természet akarja” – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy azokat az erdőket, amelyek fái képesek 3-500 évig is élni, a jövendő nemzedékeknek is élvezniük kell.

Costel Alexe szerint jelenleg Romániában 38 ezer hektáron terülnek el 140-150 évesnél öregebb csere-, tölgy- és fenyőfaerdők. Ezeket jelenleg kitermelésre használják, de miután a törvény oltalma kerülnek, többé semmiféle erdészeti beavatkozást nem szabad majd elvégezni bennük.

„Országos szinten 8364 évszázados erdőt azonosítottunk, amelyeket jelenleg kitermelnek, és felszólítottuk a Romsilva erdészeti igazgatóságot, hogy szeptember 15-ig mindezeket az erdőket vonják védelem alá konzerválás céljából” – jelentette ki a környezetvédelmi tárca vezetője, aki 100 ezer hektárra szeretné növelni a védett erdők összterületét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?