Folytatódik a marosvásárhelyi repülőtér fejlesztése

Költségvetés-kiegészítésről döntött a Maros Megyei Tanács áprilisi rendes havi ülésén. Az önkormányzati testület 1.360.000 lejt utalt csütörtökön át a Maros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóságnak. Az összeget a kormány tartalékalapjából irányítottak át.

A pénzt a Maros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság azoknak az alkalmazottaknak a napi ellátására fordíthatja, akik szolgálati idejük alatt nem mehetnek haza a családjukhoz. Azoknak a személyeknek, gondozóknak az ellátásáról van szó, akik öregotthonokban, a fogyatékkal élő személyek elhelyezési központjaiban, családi típusú elhelyező központokban, vagy a neuropszihiátriai rekuperációs és rehabilitációs központokban dolgoznak.

A költségvetés-kiegészítés keretében megszavazott összegből 313.000 lejt az étkezés biztosítására, a fennmaradó összeget pedig a szállásköltségek fedezésére fordítják. Ezeket az összegeket a helyi önkormányzatoknak fogja átutalni a szociális és gyermekvédelmi igazgatóság, hiszen az önkormányzatok biztosítanak szállást és étkezést a településükön működő szociális központok alkalmazottainak.

A Maros Megyei Klinikai Kórház is kapott az állami költségvetésből 6.340.000 lejt a veszélyességi pótlék fizetésére azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik koronavírusos betegeket ápolnak.

Elfogadták a repülőtér fejlesztésének gazdasági mutatóit

A megyei tanácsosok ma jóváhagyták „A repülőtér korszerűsítése és az Általános Szállítási Mesterterv  célkitűzéseinek teljesítése” elnevezésű beruházás műszaki-gazdasági mutatóit. A projekt része a kifutópálya meghosszabbítása, a repülőgép parkoló és az utasterminál kibővítése.

„Annak ellenére, hogy jelenleg a koronavírus-járvány miatti rendkívüli helyzet kezelése a legfontosabb prioritásunk, úgy gondolom, hogy folytatnunk kell az infrastrukturális beruházásokat. A ma jóváhagyott határozat lehetővé teszi, hogy elkezdjük előkészíteni azt a pályázatot, amellyel európai uniós alapokat próbálunk lehívni a marosvásárhelyi repülőtér fejlesztésére. A hivatalba lépésem óta a megyei tanács egyik legfontosabb célkitűzésének tartottam repülőtér infrastruktúrájának fejlesztését.  A repülőtéren folyó beruházások folytatása több szempontból is fontos, egyrészt a lakosság számára, hogy könnyebben tudjanak eljutni különböző célállomásokba, másrészt a megye gazdasági fejlődésében is kulcsszerepe van a repülőtérnek "- hangsúlyozta Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke.

A tervek alapján a kifutópályát a jelenlegi 2000 méterről 2580 méterre hosszabbítják meg, a repülőgép parkoló platformot kibővítik, hogy több nagy repülőgépet is tudjon fogadni, az utasterminál esetében pedig megduplázzák a check-in pultok számát, hogy óránként akár 750 utast is lehessen majd fogadni.

A beruházások teljes értéke megközelítőleg 328 millió lej. A befektetés finanszírozására a Nagy Infrastruktúra Operatív Program 2. prioritási tengelyének 2.3. pontjára - A repülőterek fenntartható működtetésének növelésére fog benyújtani pályázatot a repülőtér.

A csütörtöki tanácsülésen döntés született arról is, hogy elkezdik azoknak a területeknek a kisajátítását, amelyekre szükség van a repülőtér korszerűsítéséhez.  Az összesen 57 124 m² nagyságú terület tulajdonosainak kártalanítására 262641 lejt hagyott jóvá az önkormányzati terület.

Szintén a csütörtöki ülésen hagyták jóvá a Maros Megyei Tanács által irányított gazdasági-szociális tevékenységek 2020-as évi programját, amely elérhető a megyei tanács honlapján.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?