Nőtt a munkanélküliek száma a koronavírus-járvány idején

Márciusban 4,6 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta az előző hónapban jegyzett 3,9 százalékról, ami 0,7 százalékos növekedést jelent.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai értelmében a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet által javasolt számítási módszer szerint februárhoz képest márciusban 58 ezerrel, azaz 16 százalékkal nőtt a munkanélküliek száma Romániában, tavaly márciushoz viszonyítva pedig 79 ezerrel, azaz mintegy 24 százalékkal van több munkanélküli.

A 15 és 74 év közötti munkanélküliek becsült száma márciusban 410 ezerre nőtt az előző hónapban jegyzett 352 ezerről. A tavalyi esztendő márciusához képest is növekedés észlelhető, akkor ugyanis 331 ezer állástalan személyt tartottak számon. A férfiak körében 1,3 százalékponttal magasabb volt a munkanélküliség, mint a nőknél (férfiaknál 5,1 százalék, nőknél 3,8 százalék).

A 25 és 74 év közöttiek körében 3,4 százalékos munkanélküliségi rátát becsültek márciusra (3,9 százalék a férfiaknál és 2,7 százalék a nőknél), ez a korosztály tette ki a munkanélküliek összlétszámának 69,9 százalékát.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

Kimaradt?