banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Adókedvezménnyel bátorítanák a lakbérek csökkentését

Elengednék az ingatlan bérbeadásából befolyó bevétel után fizetendő adót azon tulajdonosok számára, akik a koronavírus-járvány közepette átmenetileg legalább harminc százalékkal csökkentik a lakójuknak felszámított házbért a februári szinthez képest.

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) erről szóló törvénytervezetét szerdán szavazta meg a képviselőház. A kedvezménnyel az átmeneti lakbércsökkentés idején, de legfeljebb az év végéig élhetnek az ingatlantulajdonosok.

A törvény egy másik rendelkezése szerint a járvány miatt anyagi gondokkal küzdő jogi és magánszemélyek is igényelhetik az általuk bérelt ingatlan bérletidíj-befizetésének elengedését a rendkívüli állapot idejére. A cégek akkor kérhetik ezt az adóhatóságtól, ha tevékenységüket felfüggesztették, vagy a járvány legalább 15 százalékos bevételcsökkenést okozott számukra. A halasztási kérvényhez a magánszemélyeknek a fizetésképtelenségüket igazoló dokumentumokat kell csatolniuk.

Az ellenzéki kezdeményezés ezzel a kormány hasonló előírást tartalmazó, már március óta hatályos sürgősségi rendeletére „licitált rá". A kormány a kis- és középvállalkozások számára tette lehetővé, hogy székhelyük és munkapontjaik bérleti díjának kifizetését büntetlenül elhalasszák a rendkívüli állapot idejére. A PSD szerdán elfogadott törvénytervezete szerint az elnapolt házbéreket nem a bérlőknek kellene később törleszteniük, a kieső bevételt a területi adóhatóság pótolná az ingatlantulajdonos számára az állami költségvetésből.

A törvény akkor lép hatályba, ha Klaus Iohannis államfő kihirdeti. Az elnököt támogató, kisebbségben kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) nem támogatta a PSD kezdeményezését.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?