Nagyot zuhant az OMV-Petrom olajvállalat nyeresége az első negyedévben

Csaknem 41 százalékkal, 780 millió lejre (161 millió euró) csökkent az OMV-Petrom csoport adózás előtti nyeresége az első negyedévben a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte szerdán az olajipari vállalat. Az OMV-Petrom tavaly az első negyedévben még 1,313 milliárd lej adózás előtti profitot termelt.

A vállalat adózott nyeresége január és március között 653 millió lej volt, 38 százalékkal alacsonyabb a tavalyi 1,056 milliárd lejhez mérten. Ugyanakkor a csoport árbevétele 12 százalékkal, 6,08 milliárd lejre (1,255 milliárd euró) emelkedett a vizsgált időszakban. Az eladások növekedése főleg a nagyobb mennyiségű értékesített gáznak köszönhető. A beruházások értéke 16 százalékkal, 958 millió lejre nőtt.

A vállalatnak az első negyedév végén 12 135 dolgozója volt, 6 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Christina Verchere, az OMV-Petrom vezérigazgatója egy szerdai sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a vállalat várakozásai szerint a második negyedévben az üzemanyag iránti kereslet 45 százalékkal, egész évben pedig várhatóan 20 százalékkal fog csökkeni tavalyhoz képest, de a földgáz iránti keresletben is 10-20 százalékos csökkenésre számítanak.

Az OMV-Petrom csoport Délkelet-Európa legnagyobb olajipari vállalata, 2019-ben 55,4 millió hordónyi nyersolajat és gázt termelt ki, olajfinomítási kapacitása eléri évente a 4,5 millió tonnát. Töltőállomás-hálózattal rendelkezik Romániában, Moldovában, Bulgáriában és Szerbiában, a Petrom kiterjedt hálózata révén Romániában piacvezetőnek számít. A csoport olaj- és gázmezőket termel ki Románián kívül Kazahsztánban is.

Kapcsolódók

Kimaradt?