Jó jel: csökkent a felfüggesztett munkaszerződések száma

Mintegy 130 ezerrel csökkent pár nap alatt a felfüggesztett munkaszerződések száma, amely azonban még mindig eléri a csaknem 902 ezret - adta hírül kedden a Ziarul Financiar. Ennyi dolgozót küldtek kényszerszabadságra a munkáltatók.

Az újság szerint ez az első reménykeltő jele annak, hogy lassan ismét újraindul a gazdaság a koronavírus-járvány következtében bevezetett korlátozások után. A felfüggesztett munkaszerződések száma április 9-én érte el a csúcsot, akkor meghaladta az egymillió harmincezret, majd április 16-ára számuk csaknem 902 ezerre csökkent. Ez a legfrissebb adat az ortodox húsvét miatt. 

A csökkenés oka a lap szerint az, hogy egyes üzemek lassan felkészültek a termelés fokozatos újraindítására. A lap emlékeztetett, hogy korábbi bejelentése szerint keddtől a Dacia járműgyártó indítja újra tevékenységét, majd május 4-én már teljes kapacitással fog működni. A termelést március 17-én felfüggesztő üzemben a dolgozók egy része egyelőre önkéntes alapon veszi fel a munkát, miután a vezetőség megállapodott a szakszervezetekkel és bevezették a szükséges védelmi intézkedéseket.

A munkaügyi minisztérium adatai szerint Romániában 901 600 munkaszerződés van felfüggesztve, és csaknem 234 ezret szüntettek meg március 16. óta, amikor rendkívüli állapotot vezettek be.

Kapcsolódók

Kimaradt?