Könnyítést és nagyobb előleget kapnak az egyszerű gazdák, ha Bukarest is lép

Az Európai Bizottság olyan mezőgazdaságot támogató intézkedéseket fogadott el múlt csütörtökön, amelyek növelik a gazdálkodók pénzeszközeit és csökkentik a nemzeti és regionális hatóságok, valamint a gazdálkodók adminisztratív terheit a koronavírus-járvány okozta helyzetben. Winkler Gyula Európai Parlamenti képviselővel néztünk utána annak, hogy ez konkrétan, a romániai gazdákra nézve mit jelent.

Az Európai Bizottság új intézkedései a gazdálkodók pénzállományának növelése érdekében 50 százalékról 70 százalékra fogják emelni a közvetlen kifizetések, és 75 százalékról 85 százalékra a vidékfejlesztési kifizetések előlegeit. A mezőgazdasági termelők az előlegeket október közepétől vehetik fel. A további rugalmasság érdekében a tagállamok már a helyszíni ellenőrzések elvégzése előtt kifizethetik ezeket a mezőgazdasági termelőknek.

Az elfogadott másik intézkedés a személyes jelenlétet igénylő helyszíni ellenőrzéseket csökkenti a közös agrárpolitika (KAP) által támogatott beruházások esetében. Mivel a jelenlegi kivételes körülmények között elengedhetetlen a gazdák és az ellenőrök közötti fizikai kapcsolat minimalizálása, az uniós bizottság lehetőséget akar biztosítani az ellenőrzések rugalmas ütemezésére.

A tagállamok különböző eszközöket, például műholdképeket használhatnak a hagyományos, helyszíni látogatások helyettesítésére annak igazolására, hogy a beruházások megtörténtek. Ez lehetővé teszi az erőforrások hatékonyabb felhasználását, a járvány visszaszorítását szolgáló rendkívüli intézkedések betartását, és csökkenti az adminisztratív terheket. Végezetül elkerüli a támogatási kérelmek feldolgozásának felesleges késedelmét, hogy a támogatást a lehető legrövidebb időn belül folyósíthassák a mezőgazdasági termelőknek.

Winkler Gyula: most a bukaresti vezetésen a sor

Rövid- és középtávon is megkönnyíthetik a mezőgazdasági termelők helyzetét az Európai Bizottság múlt csütörtöki döntései - mondta el megkeresésünkre Winkler Gyula EP-képviselő. Kiemelte, az intézkedések egyrészt csökkentik a nemzeti és regionális hatóságok, valamint a gazdálkodók adminisztratív terheit, másrészt növelheti a gazdálkodók pénzeszközeit, ezáltal biztonságot és kiszámíthatóságot jelent számukra. Winkler Gyula rámutatott, a bukaresti vezetésen a sor, hogy az intézkedéseket gyakorlatba ültesse.

Bár Winkler Gyula szerint nem könnyíti meg a helyzetet, hogy jelen pillanatban nincs az Európai Uniónak elfogadott költségvetése a 2021-től 2027-ig tartó pénzügyi periódusra, ám ez nem jelenti azt, hogy a mezőgazdasági termelők részére adott támogatások nem realizálódhatnának. A politikus kiemelte: amennyiben 2021. január 1-jén sem lesz elfogadott költségvetése az EU-nak, létezik egy intézkedési csomag, amely alapján működni fognak a kifizetések a területalapú támogatások és a vidékfejlesztés esetében is.

A konkrét intézkedésekkel kapcsolatosan a képviselő elmondta: két kategóriában sorolhatók az intézkedések. Az egyik intézkedéscsomag a bürokrácia csökkentését célozza, a másik a gazdáknak adható támogatások előlegeit növeli meg. Winkler Gyula kiemelte: a bürokrácia csökkentése az Európai Unióban általános tendencia. „Minél kisebb egy adott területen a bürokratikus teher, annál biztosabb, hogy a fő tevékenységi területre lehet koncentrálni” – fogalmazott.

Az előlegek kifizetése az év utolsó harmadában fog realizálódni, október közepétől fogják elkezdeni a folyósítást. Az EB döntése értelmében 50 százalékról 70 százalékra fogják emelni a közvetlen kifizetések, és 75 százalékról 85 százalékra a vidékfejlesztési kifizetések előlegeit. A további rugalmasság érdekében a tagállamok már a helyszíni ellenőrzések elvégzése előtt kifizethetik ezeket a mezőgazdasági termelőknek. „Mindezek az intézkedések kiszámíthatóságot és tervezhetőséget jelentenek a gazdálkodóknak, a mezőgazdasági termelőknek” – mondta a képviselő.

A múlt héten elfogadott másik intézkedéscsomag a személyes jelenlétet igénylő helyszíni ellenőrzéseket csökkenti a közös agrárpolitika (KAP) által támogatott beruházások esetében. „Az igénylések a gazdák bejelentései alapján történnek, ezért természetesen szükséges az elvégzett tevékenységek ellenőrzése. Az ellenőrzés a tagállamok felelőssége, Romániában a terület alapú támogatások esetén az Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA), a vidékfejlesztés esetén a Vidéki Befektetéseket Finanszírozó Ügynökség (AFIR) végzi. „Az előírt minimálisan szükséges ellenőrzések számát is csökkentették, az eddigi 5% helyett 3% esetében kötelező ellenőrizni” – tette hozzá a politikus.

Mivel a jelenlegi kivételes körülmények között a mozgásszabadság korlátozott és a személyes találkozások minimalizálása a cél, modern technikai eszközök, például műholdfelvételek segítségével végezhetik el a mezőgazdasági kultúrák ellenőrzését a beruházások igazolására. „Ehhez persze elengedhetetlen a kataszter digitalizálása, ebben pedig Románia lemaradásban van. Számos esetben nem tisztázottak a tulajdoni viszonyok, ezáltal késedelmes a földtörvény alkalmazása. A digitális kataszter bővülésével átirányulhatnak az ellenőrzések a technikai megoldások felé” – emelte ki Winkler Gyula. A képviselő hozzátette: a brüsszeli intézkedések csak abban az esetben jelentenek valóban megoldást, ha a bukaresti vezetés megfelelően alkalmazza ezeket és meghozza a saját rendelkezéseit.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?