Csak a tőzsde szárnyal, a gazdaság nem

Több mint öt éve nem látott magasságokba kapaszkodott múlt héten a japán Nikkei tőzsdeindex. Szakértők egyöntetű véleménye szerint a szárnyalás oka a jen folyamatos gyengülése. A szigetország valutája pénteken átlépte a dollárral szembeni 100-as szintet, ma pedig már 102 fölött is járt a jegyzés. Emelkedéssel zárták a múlt hetet az amerikai indexek is, a trend már harmadik hete tart. Az S&P 500 már 1630 pont felett tartózkodik, míg a Dow Jones 15100 pont felett, soha nem látott magasságokban. Jeffrey Saut a Raymond James & Associates vezető elemzője úgy nyilatkozott, hogy szerinte nagyon rövid távon jöhet egy kisebb korrekció, azonban a kisebb gyengeség után újabb csúcsok következhetnek, és az S&P 500 akár 1700-ig is menetelhet.

Az elmúlt napokban ugyanakkor két befektetési guru is a nagy értékpapírpiaci optimismus veszélyeire hívta fel a figyelmet. Marc Faber, a pesszimista jóslatairól elhíresült tőzsdei szakember a The Globe and Mail kérdéseire válaszul adott hangot borongós véleményének. Az elmúlt negyven évben, amióta közgazdászként és befektetőként is aktív, Faber még nem tapasztalt olyan jelentős mértékű szétválást a tőzsdei folyamatok és a reálgazdaság között, mint most. Meglátása szerint szárnyalnak a részvényárak, a gazdasági folyamatok viszont korántsem ennyire biztatóak.

Valami törést fog okozni a részvénypiacok lendületében, azonban ahogy az elmúlt évek nagyobb válságai során, most sem lehet azt megmondani, hogy mi váltja majd ki az eladói hullámot. Emiatt érdemes nagyon óvatosnak lenni azoknak, akik jelenleg a portfóliójukban felülsúlyozzák a részvényeket, hangsúlyozta a szakember. Faber bevallása szerint vagyonának negyedét tartja jelenleg részvényekben, de ezt a magas arányt már egyre kevésbé érzi komfortosnak.

Faber mellett a világ egyik legsikeresebb hedge fund menedzsereként ismert Soros György is óvatosságra intette a befektetőket. Szerinte a jelenlegi folyamatok jótékony hatásai hosszabb távon nem tartanak ki, amíg az eurózóna továbbra is fundamentális problémákkal szembesül. Soros úgy véli, egyre világosabbá válik, hogy a megszorítások politikája nem működik, amit idővel az országok is felismernek majd, s minél előbb történik ez meg, annál jobb. 

A világszinten tapasztalható buborékszerű fellángolás, aminek eredményeként egymás után dőlnek meg a rekordok, s amely a térségünkre is jellemző, a román tőzsdén nem érezteti hatását, nyilatkozta a maszol.ro-nak Králik Lóránd, az Országos Tőkepiaci Felügyelet felügyelője. “Ennek a fő oka az, hogy most van az osztalékok számára a referenciaidőszak, ami után az árfolyamok általában esni szoktak” – mondta a szakember.

Az, hogy a hazai értékpapírpiac az utóbbi időszakban immunis volt a világszinten uralkodó folyamatokra, nem jelenti azt, hogy ha egy gyors negativ korrekció következik be, akkor az nem fogja érinteni a román tőzsdét. „Az egész tőkepiac globalizált, s a határpiacok, melyek közé Románia is tartozik, nagyon érzékenyek, jellemzőek az erős árfolyam-ingadozások” – nyilatkozta a szakember, aki osztja azokat a véleményeket, melyek szerint a jelenlegi, világszinten megnyilvánuló növekedésnek nincs valós gazdasági háttere.

Kimaradt?