Háromszéken fokozottan ellenőrzik a tejpiaci szereplőket

Átfogó ellenőrzési akció zajlik ezekben a napokban Háromszéken, amelynek során a tejtermelő farmokat, a tejbegyűjtés, tárolás, feldolgozás és raktározás higiéniai feltételeit vizsgálják, tájékoztatott Sikó Barabási Sándor. A Kovászna megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője szerint az ellenőrző akció február 10-én kezdődött és március 10-ig tart, ezidő alatt minden tejpiaci szereplő számíthat hatósági vizsgálatra.

A főállatorvos szerint eddig 123 tejipari létesítményél ellenőrizték, hogy betartják-e az élelmiszerbiztonsági előírásokat, közülük 23 létesítménynél találtak rendellenességeket és osztottak ki összesen 27 200 lejnyi büntetést. További 11 esetben az érintettek írásos figyelmeztetést kaptak a hiányosságok rendezésére és két egységnek felfüggesztették a működési engedélyét.

Sikó Barabási Sándor szerint a szarvasmarha farmoknál észlelt leggyakoribb hiányosság a higiéniai szabályok be nem tartása, illetve a farm bejáratainál hiányzó fertőtlenítők hiánya, de előfordult, hogy a farm nem rendelkezett olyan helyiséggel, ahová el tudja különíteni a beteg állatokat, nem volt bekerítve a farm, hiányzott a hulladék lerakó vagy nem vettek szabály szerint mintákat a tejből, a takarmányból és a vízből.

A háromszéki tejbegyűjtő központoknál tapasztalt szabálytalanságok közé tartozik, hogy azok a teljes begyűjtött tejmennyiségből vették a mintákat nem pedig minden gazda által beszolgáltatott mennyiségből külön-külön. Emellett hiányosak voltak a dokumentumok, például a tejfarmoktól nem kértek az állatállományuk egészségi állapotára vonatkozó iratokat, de előfordult, hogy a begyűjtött tejmenyiség nem talált a farmok tejelő állatállományával, illetve hiányoztak a tej hőmérsékletére és higiéniájára vonatkozó mérések.

Sikó Barabási Sándor szerint a háromszéki tejfeldolgozóknál is találtak szabálytalanságokat, ezek többsége is a mintavételre vonatkozott, így hozzájuk beérkező teljes tejmennyiségből vettek mintát, illetve hiányosak voltak az állatállomány egészségi állapotára vonatkozó dokumentumok. A háromszéki főállatorvos szerint az ellenőrző akciók folytatódnak, annál is inkább mert áprilisban érkeznek az országba az Európai Uniós szakemberek, hogy kielemezzék a tej és tejtermék biztonságára vonatkozó ellenőrzések hatékonyságát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?