Winkler: kiszámíthatóbb adórendszerre lenne szükség

Az adózási rendszer egyszerűsítése és a kiszámíthatóság mellett érvelt Winkler Gyula Nagyszebenben pénteken egy gazdasági konferencián, ahol arra buzdította a vállalkozókat, tömörüljenek érdekvédelmi szervezetekbe, hogy valódi párbeszédre bírják a döntéshozókat.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselője a 2013-as gazdasági év: perspektívák és lehetőségek című szemináriumon vett részt Borbély László képviselővel, az RMDSZ politikai alelnökével, Nagy Ágnessel, a Román Nemzeti Bank igazgatótanácsának tagjával és Diósi Lászlóval, az OTP Románia vezérigazgatójával együtt, a szemináriumon Szeben megyei vállalkozók voltak jelen.

„Azt javaslom a vállalkozóknak, hogy legyenek aktívabbak, tömörüljenek szervezetekbe, hogy közösen hallassák hangjukat. Az utóbbi évtizedben csupán a szakszervezetek gyakoroltak nyomást a döntéshozókra. A helyes döntés meghozatalához szükség van az egyensúlyra a munkaadók, a kormány és a szakszervezetek között” - fogalmazott Winkler Gyula, aki elmondta, az RMDSZ egy új Adótörvénykönyv kidolgozását támogatja, amelyet ne módosítson a kormányzat önkényesen, a párbeszédet mellőzve, ahogy az utóbbi tíz évben történt.

„Van igény a meglévő törvénykezés módosítására, mint ahogy szükség van egy új Adótörvénykönyvre is, azonban ezt úgy kell véghez vinni, hogy előtte alapos kutatást kell végezni és párbeszédet kell folytatni a társadalmi partnerekkel. Sajnos a 2003-ban elfogadott Adótörvénykönyvet 96 alkalommal módosították kormányzati döntések nyomán, anélkül, hogy azt a parlament megvitatta volna, vagy kikérték volna az érintettek véleményét. Az eredményeket pedig mindannyian látjuk, hihetetlen teher hárul az üzleti szférára Romániában” – hívta fel a figyelmet az RMDSZ európai parlamenti képviselője.

Winkler Gyula elmondta, hogy az RMDSZ szerint elengedhetetlenül szükséges visszatérni a 19 százalékos TVA-hoz, ugyanakkor meg kell tartani az egykulcsos adózást, viszont csökkenteni kell a társadalombiztosítási hozzájárulást. „Az RMDSZ azon a véleményen van, hogy meg kell tartani az egykulcsos adózást és vissza kell térni a 19 százalékos hozzáadott értékadóhoz. A TVA növelését időszakos intézkedésnek szánták, amelynek eredményei nem igazolták be szükségességét. Sőt a behajtási arány tíz százalékkal csökkent. (…) Értelmetlen javaslat a TVA csökkentése az alapélelmiszerek esetében, hiszen ez nem vezetne az egyébként nagy forgalommal dolgozó élelmiszeripar adózásának javulásához. (…) Az adózási rendszerben, ahogy minden gazdaságpolitikai döntésben, elengedhetetlen a kiszámíthatóság” – hangsúlyozta Winkler Gyula. Rámutatott arra is, hogy az adózás egyszerűsítése és a gazdaságpolitika kiszámíthatósága vezet az egyre nagyobb mértéket öltő adócsalás csökkenéséhez.

„A legoptimistább számolások is kimutatják, hogy az adócsalás mértéke eléri a GDP 20 százalékát, míg más becslések szerint a feketegazdaság szintje 40 százalékra tehető. Ez pedig a tiszességtelen versenyr eredményez az üzleti szférában, mindaz mellett, hogy ez az összeg hiányzik az állam kincstárából, amelyből nyilván fejlesztéseket lehetne eszközölni, segítve ezáltal az európai átlaghoz való felzárkózást. Vagyis az adózást elkerülő vállalkozók nettó előnyt élveznek az adókat tisztességesen befizetőkhöz viszonyítva” – tette hozzá Winkler Gyula.

Az európai parlamenti képviselő ismertette a gazdasági élet európai vonatkozásait is: „mindannyian feltesszük a kérdést, hogy milyen lesz a jövőben Európa, milyen Európát építünk. Én a föderális Európa híve vagyok és meggyőződésem, hogy az alapító atyák célja is ez volt. Európában eltérőek a nézetek ezzel kapcsolatosan, azonban a nagy többség hajlik arra, hogy a tagállamok között több területen legyen együttműködés. Nyilván vannak olyan területek, amelyeken az uniós koordináció kialakítása rendkívül sürgető, ilyen a gazdasági kormányzás is.

Ezeket a lépéseket nem szabad úgy tekinteni, mint a szuverenitás feladása, ez a közösen gyakorolt szuverenitás oly módon, hogy amikor döntés születik, minden tagállam képviselője ott ül az asztalnál. Az EU gazdasági kormányzásának megszilárdulásának vagyunk tanúi, és egyre nyilvánvalóbb, hogy a hatékonyabb európai koordináció, a közös adózás felé tartunk, amelyeknek már megvannak uniós szinten a premisszái.

Vita van a tagállamok között, hogy ki mit tarthat meg saját rendszeréből, de az is egyértelmű, hogy létezik egy adózási versengés, és ebben az esetben Romániának egyértelműen előnye van, jól tennénk, ha ki tudnánk ezt használni” – mondta Winkler Gyula, aki ezzel az egykulcsos adózási rendszer előnyeire utalt.

Kimaradt?