Már túlszubvencionált a romániai zöldenergia

A zöldenergia az egyik legdinamikusabban fejlődő hazai gazdasági ágazat, melyben a szakemberek egyöntetű véleménye szerint hatalmas potenciál rejlik. Az Európai Unióval szembeni vállalások értelmében 2020-ban az országban felhasznált energiának 38 százaléka megújuló forrásokból kell majd származnia, jelenleg azonban mindössze 9 százalék körüli a zöldenergia aránya.

Az elmúlt években a szélenergia hasznosítása nőtt a legnagyobb mértékben. A tavaly üzembe helyezett szélerőművek termelési kapacitása alapján Románia világviszonylatban az előkelő tízedik helyen áll, derül ki az Európai Szélenergia Egyesület adataiból. A szélenergia kiaknázását célzó hazai befektetések értéke 2012-ben körülbelül 1,4 milliárd euró volt, a termelési kapacitás 923 megawattal nőtt. Romániát kizárólag gazdaságilag lényegesen fejlettebb országok előzték meg: Kína, az Egyesült Államok, Németország, India, Nagy Britannia, Olaszország, Spanyolország, Brazília és Kanada.

A hazai szélerőművek jelenleg 2100 megawatt energiát termelnek. A legnagyobb romániai befektetők a cseh CEZ, az olasz Enel és a portugál Energias de Portugal. Ezen megújuló energiaforrás kiaknázása az utóbbi három évben kapott lendületet, a beruházások értéke immár 3 milliárd euró. 

A napenergia hasznosítása szintén nagy léptekkel fejlődik. Az országos energiaelosztó rendszert működtető Transelectrica tájékoztatása szerint Erdélyben jelenleg tíz naperőmű működik: Aradon, a Maros megyei Kerelőn, Nagyváradon, Buziáson, a Szeben megyei Talmácson, a Szatmár megyei Kálmándon, Hiripen és Vetésen, a Beszterce-Naszód megyei Szászlekencén és Aranyosgyéresen.

Az ország legnagyobb napenergia-hasznosító létesítménye szintén Erdélyben lesz, Borossebesen. A Promocion Inversolar 65 nevű spanyol cég 200 hektáron telepít napkollektorokat az Arad megyei településen. A 100 millió eurós beruházáson 700 ember dolgozik. Az erőmű várhatóan augusztusra készül el, teljes kapacitása 65 megawatt lesz. Erdély szerte tucatnál is több naperőmű engedélyeztetése van folyamatban, jó néhánynak az építése pedig el is kezdődött.

A befektetőknek a zöldenergia hasznosítása iránti fokozott érdeklődését az magyarázza, hogy nincsenek gondok az értékesítéssel, egy megawatt energia előállítási költsége csupán negyede az eladási árnak, s a kifizetéseknél nincsenek jelentős késések. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy az állam szubvencionálja a zöldenergia előállítását, az úgynevezett zöld bizonylatokkal, melyeket az áramszolgáltatók kötelesek megvásárolni. Jelenleg egy megawattóra megtermelt napenergia után 6 zöld bizonylat jár, a szélenergiára 3, a biomasszára pedig, az alkalmazott technológiától függően 1 és 3 közötti.  

A befektetők körében ugyanakkor nyugtalanságot váltottak ki azok a hírek, hogy a támogatás mértéke valószínűleg jelentősen csökkenni fog. Az illetékesek szerint a szubvenció visszafogását az indokolja, hogy jelenleg túltámogatás van. Az Európai Unió irányelvei alapján a támogatásnak piaci átlagban 10 százalékos megtérülési rátát kell biztosítania –  nyilatkozta a maszol.ro-nak Nagy Bege Zoltán, az Országos Energetikai Ügynökség Energiahatékonyság Szabályozó Tanácsának (ANRE) a tagja.

A technológia fejlődése és a költségek csökkenése miatt a napenergia terén a megtérülési ráta immár 20 százalék, ami miatt az ANRE az egy megawattóra után járó zöld bizonylatok számát háromra csökkentené. A többi zöldenergia-forrás esetében, eltérő mértékben, szintén csökkenne a támogatás mértéke. „A mi tervezetünk 2014-től lépne életbe, csak a jövőre induló beruházásokra vonatkozna, s a piac egyébként is számított már rá. Ami inkább borzolja a kedélyeket, az az energetikai miniszter elképzelése, melynek értelmében a már folyamatban levő beruházások esetében a kiadott zöld bizonylatok egy részét nem lehetne azonnal értékesíteni” – nyilatkozta Nagy Bege Zoltán. A kormány egyelőre nem döntötte el, hogy mely javaslatot támogatja.

 

Kimaradt?