Izgalmas kérdésekről lesz szó a székelyföldi könyvelők találkozóján

Gazdasági rendezvények egész sorát indítja Sepsiszentgyörgyön a Romániai Közgazdász Társaság (RMKT) Kovászna megyei fiókszervezete és a Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara, amely negyedik alkalommal szervezi a Székelyföldi Könyvelők Találkozóját. 

„Hatékony adóhivatal és versenyképes vállalkozások” témában pénzügyminisztériumi vezetők, neves jogi és adótanácsadók, egyetemi tanárok nyújtanak tájékoztatást január 28-án, kedden, 10 órától a Babeș-Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi tagozatának székhelyén – mondta a Maszol érdeklődésére Debreczeni László. A sepsiszentgyörgyi adószakértő, a gazdasági esemény szakmai felelőse szerint sikerült olyan rangos programot összeállítani, amely témáit és meghívottait tekintve a fővárosban is megállná a helyét. 
Adópolitika Romániában és az Európai Unióban 

Nemzetközi szintre is lép a rendezvény, köszönhetően Deák Dániel ügyvéd, a budapesti Corvinus Egyetem tanárának, aki az uniós adópolitika időszerű kérdéseiről beszél, mondta Debreczeni László, aki szerint az előadót Kelet-Európa egyik legismertebb szakemberének tartják, de kevesen tudják róla, hogy Kovászna megye szülötte, teleki származású, így valójában hazajön előadni. 
Továbbá jelen lesz György Attila a pénzügyminisztériumi államtitkára, aki az idén várható módosításokról beszél. Mivel a tavalyi év végén a kormányváltás miatt kevés adóügyi módosítás jelent meg, idén várhatóan számos változás történik, így izgalmasnak ígérkezik az esztendő, a szakembereknek és vállalkozóknak jó lesz tudni, mire számítsanak – mondta Debreczeni László. 

A vállalkozók hogyan kerülhetik el az adóellenőrzést?

A rendezvény egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó előadását Doru Petru Dudas, a pénzügyminisztérium Jogi, Közvetlen Adózási és Nyereség Adózási Igazgatóságának vezetője tartja, aki csapatával közösen dolgozza ki az adófizetők fiskális ratingjét. Debreczeni László szerint ez a téma azért nagyon fontos a vállalkozók számára, mert az adóhivatal minden vállalkozást több szempont alapján rangsorol (rating), és aki a pozitív tartományba kerül, azt elkerüli az adóellenőrzés. 

A rangsorolás szempontjait még nem ismerik a vállalkozók, viszont a sepsiszentgyörgyi rendezvény előadója dolgozik azon a törvénytervezeten, amely publikussá teszik a fiskális rating rendszerét, így a vállalkozók tudni fogják, mit javítsanak tevékenységükön, hogy jobban nézzenek ki az adóhivatal szemében – mondta Debreczeni László. Leszögezte, nem azért fontos, hogy a vállalkozók ismerjék az adóhivatali rangsorolás szempontjait, hogy adót csaljanak, hanem hogy azt az időt, amit adóellenőrzésre pocsékolnak, a vállalkozás fejlesztésére tudják fordítani. 

Adóellenőrzés a törvényesség határán (túl)

A Székelyföldi Könyvelők Találkozójának visszatérő előadója, dr. Radu Bufan a Temesvári Nyugati Tudományegyetem tanára, aki idén is érdekesnek ígérkező témáról beszél: Adóellenőrzés – a törvény határán vagy határán túl címmel. Debreczeni László szerint az egyetemi tanár olyan túlkapásokat mutat be az adóhivatal részéről, melyekre nem szabadna hogy sor kerüljön.  

Ugyancsak a magánszektorból érkezik a másik meghívott, Mariana Vizoli pénzügyi szakértő, a Soter&Partners cég munkatársa, aki húsz éven keresztül a pénzügyminisztériumban dolgozott. Őt tartják „a hazai áfa-törvénykezés anyjának”, mondta a szervező, aki szerint Mariana Vizoli az idén életbe lépő áfa módosításokat ismerteti és bemutatja a “TVA de la A la Z” című könyvét, amely hatékony segítség lehet vállalkozóknak és könyvelőknek. 

Debreczeni László szerint a Székelyföldi Könyvelők Találkozója nemcsak könyvelőknek szól, hanem közgazdászoknak, vállalkozóknak és egyetemistáknak egyaránt. A rendezvény célja, hogy teret adjon az újítások vállalati szintű alkalmazásának a könyvvitel és az adózás területén. A rendezvényen való részvételhez még január 13-ig lehet 70 lejes kedvezményes árú (early bird) jegyekért regisztrálni a https://szkt4.eventbrite.com oldalon. 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?