Kék Gazdaság: kiút lehet a válságból

A Kárpát-medence fiatal közgazdászai és vállalkozói Marosvásárhelyen gyűltek össze az elmúlt hétvégen, hogy a 12. alkalommal megrendezett Erdélyi Fiatal Közgazdászok és Vállalkozók Találkozóján vegyenek részt. A rendezvényt, mely Erdély szinten a legnagyobb a maga nemében, a Romániai Magyar Közgazdász Társaság Ifjúsági Frakciója, a RIF szervezte. A több mint száz lelkes résztvevő azt bizonyítja, idén is nagy érdeklődésnek örvendett az esemény.

A konferencia célja egy olyan új gazdasági elmélet és gondolkodásmód megismertetése volt, mely alternatív megoldásokat kínálhat a társadalmak számára a gazdasági és ökológiai válságokra. Az elmélet a “Blue Economy - Kék Gazdaság” elnevezést viseli és olyan, a gyakorlatban már létező módszereket mutat be, amelyeket a természet inspirált. Egy konkrét példa erre a nemrég kidolgozott, a bálna szíve által inspirált, elem nélküli szívritmus-szabályozó (pacemaker) is, amely teljesen megváltoztathatná a szívbetegek sorsát. A gazdasági koncepció lényege a jelenlegi gazdasági folyamatok és gondolkodásmód megreformálása annak érdekében, hogy egy fenntartható jövőt alakítsunk ki az utódaink számára. Az elmélet kidolgozója, Günter Pauli vállalkozó és közgazdász azt vallja: ha az általa, a könyvében leírt 100 módszert alkalmaznák világszerte a különböző iparágakban, azzal 10 év alatt 100 millió munkahely teremtődne, a többszörös innovációk többszörös készpénzforgalmat generálnának és az összes alapvető szükségletre megoldást hoznának, emellett az ökológiai problémák is megszűnnének. 

A konferencia hagyományosan plenáris előadásokkal kezdődött, bevezetőként pedig a résztvevők Günter Pauli egyik TED előadását tekintették meg, melyben a szerző bemutatja, hogyan lehet a kávézaccot gombák növesztésére felhasználni.  A rendkívül érdekfeszítő videót a “Kék Gazdaság” egyik legfőbb híve és úttörője, Günter Pauli barátja és munkatársa, Charles van der Haegen követte, aki beszédét élőben Belgiumból, videokonferencia keretében tartotta meg.

Az üzletember, aki nem csak hirdetője, hanem alkalmazója is az elméletnek, elmondta: egy fenntartható gazdasághoz vezető út rendkívül körülményes. Ő személyesen is nagyot bukott a tőzsdén. Viszont minden nehézség ellenére továbblépett, hiszen nyolc gyerekének egy szebb jövőt akar biztosítani, s ennek az ára sose lehet túl nagy.

A “Kék Gazdaság” egyik magyar úttörője, Dr. Kiss Tibor, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának docense és Günter Pauli művének magyar nyelvre fordítója előadásában a jelenlegi globalizációs folyamatokat ostorozta, mivel ezek egy fenntarthatatlan, szennyező gazdasághoz vezetnek.

A következő előadó Prof. Dr. Svéhlik Csaba, kétszeres Európa-díjas autókonstruktőr az autóipar jövőjébe vezette be a jelenlevőket. Az ő szemszögében az autóipar több fázison fog keresztülmenni, míg eléri a teljesen környezetszennyezés-mentes üzemanyagok használatát, amilyen például a hidrogén is.

A plenáris előadások után szekcióülésekre került sor három különböző, de egymással szoros kapcsolatban levő témában: a Smart Company, Smart Society és Smart Environment szekciókban. A Smart Company szekcióban három Romániában tevékenykedő szakember osztotta meg tapasztalatait a saját iparágukról.

Dezső Péter, a Goodwill Consulting Románia ügyvezetője “Smart Leadership” címmel tartott előadást, melyben arra intette a résztvevőket, hogy nem elég okosan dolgozni, a fejlődés érdekében igazán keményen meg kell dolgozni.  Robbert Visser, a holland származású kolozsvári vállalkozó, a Cluj Cowork Tribe alapítója megmutatta: ha egy irodába zársz szabadúszó szakembereket, az eredmény csapatmunka, az individualizmus megszűnése és két sikeres start-up lesz. A szekciót dr. Lorenzovici László, a Hospital Consulting Kft. igazgatója zárta, aki rávilágított a romániai egészségügyi piac mai helyzetére, bemutatta a magánszektor helyét és kilátásait, úgy a szolgáltatói, mint a biztosítási oldalról is.

A Smart Enviroment szekcióban Soós Réka, a Green Partners igazgatója tartotta meg elsőként bemutatóját. Tőle megtudhatták a résztvevők, hogy a hulladék sokkal értékesebb, mint sokan gondolnák, hiszen az újrahasznosítás nem egy trend, hanem egy pénzt hozó iparág. Azt is kiemelte, hogy mennyire fontos tudatosan vásárolni, így elkerüljük a fölösleges hulladék keletkezését. Lőrincz Csilla, a Környezetvédelmi Alap igazgatója azt emelte ki, hogy rendkívül fontos közpolitikai célokra emelni a környezetvédelmi célkitűzéseket az eredményességük érdekében. Bemutatta, milyen támogatási lehetőségek léteznek Romániában úgy cégek, mint magánszemélyek számára.

Utolsóként Csibi Magor, a Természetvédelmi Világalap (WWF) romániai részlegének igazgatója a fenntartható fejlődés nehézségeire vonta fel a figyelmet, példaként az óriási WWF-et hozván fel, mely mérete és befolyása ellenére nagyon nehezen képes változásokat elérni. Elmondta, hogy sajnos sokszor papíron a helyzet sokkal „fényesebb”, mint a valóságban, a tényleges eredményekhez óriási energiabefektetés szükséges.

A Smart Society szekciót Kovács Adrián, a Rukkola egyik alapítója nyitotta meg. Tőle megtudtuk, hogy a Rukkola a magyarországi online könyvcserélés úttörője, egy forradalmi pont lehet, mely sokkal diverzifikáltabb cserélésen alapuló szervezetekhez vezethet. Másodikként Veres Valér, egyetemi docens előadását hallhatták a résztvevők, aki szerint az új korszakban korábban kezdenek a gyerekek serdülni, de tovább tart, később kezdődik a felelősségérzet kialakulása, így a 30 év lesz az új 21. Szőcs Barna menedzsment tanácsadó és vállalkozó “Közös lónak szárny van a hátán, avagy a megosztáson alapuló gazdaság a jövő társadalmában” címmel tartott előadást és elárulta, hogy ő is az értékmegosztásban látja a jövőt.

A rengeteg érdekes előadás mellett kikapcsolódásra is jutott idő, hiszen két zenés vacsorára is sor került. A díszvacsorán Csiszér Albert főszervező, a RIF elnöke és Szőcs Endre RMKT ügyvezető igazgató szólt a résztvevőkhöz, összefoglalva az EFIKOT-on elhangzottakat, illetve köszönetet mondván az előadóknak és szervezőknek. Azt is bejelentették, hogy a XIII. EFIKOT helyszíne Sepsiszentgyörgy lesz. Az est hátralevő részén a Funkorporation együttes szórakoztatta a jelenlevőket és a kellemes hangulatnak köszönhetően többen táncra perdültek, mindenki jól érezte magát.

           

Kapcsolódók

Kimaradt?