Helyi adók: még egy hétig törleszthetnek kedvezményesen a csíkszeredaiak

A korábbi években felhalmozott helyi adók, illetékek és bírságok jövő péntekig törleszthetők kamatmentesen Csíkszeredában. Hosszabbításra nincs lehetőség, ezért arra kérik a lehetőséggel élni kívánó magán- és jogi személyeket, időben kezdjék el az ügyintézést.

A helyi önkormányzatok részleges adóamnesztiát alkalmazhatnak a 2019/6-os kormányrendelet alapján a felhalmozódott adóhátralékok begyűjtése érdekében. Ennek jegyében mentesülnek a 2018. december 31-ig felhalmozott helyi adók és illetékek után fizetendő büntetőkamatok törlesztése alól mindazon jogi és magánszemélyek, akik befizetik a teljes alaptartozásukat.

A csíkszeredai döntéshozó testület szeptemberi ülésén ehhez annyit tett hozzá, hogy a kedvezményben csak azok részesülhetnek, akik a korábbi alaptartozásukon túl – beleértve a helyi adók és illetékek mellett a bírságokat, a bérleti és a haszonbérleti díjakat – a 2019-es adókat, illetékeket is befizetik.

Mivel a részleges adóamnesztiáról rendelkező törvény nem enged halasztást, és az abban meghatározott december 15-i határidő hétvégére esik, a városlakók valójában csak péntekig, december 13-ig tudják kamatmentesen befizetni alaptartozásukat.

A lehetőséggel élni kívánó csíkszeredaiaknak első lépésben értesítést kell benyújtaniuk a polgármesteri hivatal 21-es irodájában, amelyben jelzik a szándékukat. Az értesítés alapján kapják kézbe az alaptartozás és a kamat értékét megállapító bizonylatot, és miután az alaptartozást törlesztették, továbbá a pénzügyi nyilatkozatok benyújtásával is napirenden vannak, kérvényezhetik a kamatok eltörlését. A törlesztésnek december 13-ig meg kell történnie.
Az értesítés és a kérvény formanyomtatványa igényelhető és kitölthető a városháza 21-es irodájában, illetve letölthető a www.szereda.ro oldalról is (bal oldali menüoszlop, Közérdekű információk menü, Adó- és illeték almenüjében, a Típusnyomtatványok közül). 

Kapcsolódók

Kimaradt?