11 millió lejt hagyott jóvá a Maros Megyei Tanács egészségügyi és közúti beruházásokra

A Maros Megyei Klinikai Kórházat és a Dicsőszentmártoni Gheorghe Marinescu Kórházat érintő beruházásokról is döntött csütörtökön a Maros Megyei Tanács a novemberi soros tanácsülésen.

A költségvetés-kiegészítés keretében 646.000 lejt különítettek el orvosi eszközök vásárlására a megyei kórház számára, az összegből 196.000 lej a megye saját költségvetéséből származik, 450.000 lej pedig adományokból és támogatásokból. Emellett ma jóváhagyták két beruházás munkálatainak elkezdését is, így hamarosan elkezdődik a 2-es számú Poliklinika és az 1-es számú Fogászati Klinika parkolójának újjáépítése, illetve az 1-es számú Fertőző Klinikán egy felvonó építése a betegek számára. A két befektetés értéke 2.413.279 lej.

A Dicsőszentmártoni "Gheorghe Marinescu" kórház esetében a tanácsosok jóváhagyták a központi pavilon alagsorának felújítását és korszerűsítését célzó beruházás műszaki-gazdasági dokumentációját és műszaki-gazdasági mutatóit. A beruházás különösen fontos, mivel jelenleg a központi pavilon alagsorának a felét nem lehet használni a nedvesség miatt, a vízszigetelés rossz állapota ugyanis folyamatosan beszivárgást okoz, ami épület állapotának fokozatos romlásához vezet, emiatt csökken az épületek alapjainak stabilitása is. Az alagsor folyamatos beázása és a magas páratartalom következtében elszaporodhatnak a penészgombák, gombák és a rovarok és ez veszélyezteti az emberek egészségét. A beruházás teljes értéke 2.430.259,73 lej, áfával (19%).

Közel 6 millió lej megyei utakon végzett munkálatokra

A költségvetés-kiegészítés keretében 617 ezer lejjel egészítették ki a megyei utak 2019-es karbantartási programjának költségvetését. Emellett a megyei tanácsosi test-let jóváhagyta a Marosvásárhely-Sóvárad-Hargita megye határa közötti 135-ös megyei út egy szakaszának korszerűsítésére vonatkozó beruházás műszaki-gazdasági dokumentációját és a műszaki-gazdasági mutatókat. A tervek szerint egy 1,2 km-es útszakaszt lesz felújítva, illetve a Balázsfalva és Parajd közötti vasútvonal és a megyei út kereszteződésénél lévő átjárót is rendezik, valamint fel lesz újítva egy 13 méter hosszú híd is. A beruházás teljes értéke 5 324 874,60 lej, megvalósításának időtartama 15 hónap.

Szintén a csütörtöki tanácsülés keretében döntés született arról is, hogy a megyei önkormányzat idén Szőcs Bernadette Cynthiának és Klosz Péternek adományoz ALAE kitüntetést, két olyan személyiségnek, akik sokat tettek a Maros megyei sportéletért. Szőcs Bernadette Cynthia a legfiatalabb európai asztalitenisz bajnok, többszörös országos és európai bajnok több kategóriában, aki jelenleg az európai rangsorban a 2. helyen van, míg korábban 2019. augusztusáig az első helyet foglalta el.

A második kitüntetésben részesülő személy, Klosz Péter, a Román Triatlon Szövetség volt elnöke, aki novemberben tragikus hirtelenséggel távozott az élők sorából. Klosz Péternek köszönhetően került fel Marosvásárhely és Maros megye a nemzetközi triatlon versenyek térképére, fontos szerepet játszott abban, hogy idén nyáron Maros megyében rendezték meg az Európai Multisport Triatlon Bajnokságot. Az ALAE kitüntetések egy ünnepség keretében lesznek átadva, amelynek pontos időpontjáról a későbbiekben fogjuk tájékoztatni a nagyközönséget.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?