Sepsiszentgyörgyön lesz olyan adó, amely csökkeni fog jövő évben

Sepsiszentgyörgyön jövő évben csökken az ingatlanok adója, ám emelkedik a járműadó – jelentette be Antal Árpád. A háromszéki megyeszékhely polgármestere elmondta, az autók megemelt adójából befolyt összeget új parkolóhelyek létrehozására költik, hiszen az egyre növekvő autópark mellett égetővé vált a parkolóhely hiány. A városháza parkolóépítési terveit ugyanakkor nem lehet kivitelezni kizárólag a sepsiszentgyörgyiek által befizetett gépjármű adóból.

Antal Árpád elmondta: a helyi tanács dönt arról, hogy milyen mértékben emelkedik jövő évben a gépjárműadó és arról, hogy szabnak-e differenciált adót annak függvényében, hogy egy személy birtokában hány jármű van. A polgármester  elmondta, több munkaváltozatot tárgyal az önkormányzat, az viszont már körvonalazódott, hogy jövő évben csökkentik a magánszemélyek ingatlanadóját, és enyhén emelik a gépjármű adó mértékét.

Antal Árpád emlékeztetett, hogy az elmúlt két évben az infláció mértékéhez igazították a sepsiszentgyörgyi ingatlanadót, jövőtől pedig a törvény által megszabott minimumra csökkentik ezt. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat jövő évben is fenntartja az utcák 2017-ben bevezetett differenciált adóbesorolási rendszerét. Ez szerint A, B, C vagy D jelzésű adózási besorolás alapján kell kisebb-nagyobb ingatlanadót fizetni, annak függvényében, hogy az adott utcában milyen minőségű az infrastruktúra állapota, nem csak az alapján, hogy az ingatlan milyen távol van a városközponttól.

Az utcák adózási besorolásakor figyelembe veszik az út, járda, közvilágítás, csatornázás állapotát, a városközponttól, illetve ipari övezettől való távolságot és közbiztonság minőségét. Az utcák adózási besorolását időszakonként felülvizsgálják, annak függvényében, hogy történtek-e újabb beruházások, de ha tudják, hogy egy adott utcában nagyobb munkálatra fog sor kerülni, ami zavarja az ottlakók kényelmét, akkor abban az évben az utcát egy alacsonyabb adókategóriába sorolják.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?