Történelmi mélypontra került a lej az euróval szemben

Történelmi mélypontra került csütörtökön a lej az euróval szemben, egy euró középárfolyama 4,7669 lej - olvasható a BNR honlapján. 

A lej 0,07 százalékkal gyengült az előző naphoz képest. Legutóbb január 25-én volt történelmi mélyponton a lej az euróhoz viszonyítva, akkor egy euró 4,7648 lejbe került. Csütörtökön a lej a dollárral és a svájci frankkal szemben is gyengült.

Dan Suciu, a központi bank szóvivője elmondta, hogy nyomás nehezedik a valutára azt követően, hogy a statisztikai intézet közzétette az első kilenchavi külkereskedelmimérleg-adatokat. Megjegyezte, hogy az idei hiányt tovább növelheti az úgynevezett fekete péntek, aminek hatására várhatóan megnő az import. A szóvivő szerint emellett az is közrejátszik, hogy az idei államháztartási hiány várhatóan meghaladja a kormány által becsült értéket.

Florin Cițu pénzügyminiszter csütörtökön megerősítette, hogy az államháztartási hiány az első tíz hónap után már elérte a GDP 2,84 százalékát, így meghaladta az előző kormány által célul kitűzött, egész évre számolt 2,76 százalékot. Cițu szerint ha a következő másfél hónapban nem tesznek semmit, akkor a deficit meg fogja haladni a 4 százalékot.

A statisztikai intézet hétfőn közölte, hogy a külkereskedelmi mérleg hiánya 20 százalékkal, 12,045 milliárd euróra nőtt az első kilenc hónapban.

Kapcsolódók

Kimaradt?