Pénzügyminiszter a költségvetésről: az elmúlt 3 évben Al Capone módszerét alkalmazták

​Al Caponéhoz hasonlította szociáldemokrata hivatali elődjét, és bűnszövetkezet létrehozásáért akar ellene feljelentést tenni Florin Cițu, a múlt héten hivatalba lépett kormány pénzügyminisztere.

Csütörtöki sajtóértekezletén Cițu azt állította: a Szociáldemokrata Párt (PSD) tisztségviselőiből alakult "bűnszövetkezet" tudatosan aláaknázta és politikai holdudvara szolgálatába állította az ország költségvetését, amelyből kettő is létezett, a hírhedt chicagói gengszter módszere alapján, aki külön könyvelést vezetett az adóhatóság számára és egy másikat belső használatra. A miniszter szerint a költségvetés valós adatait az ellenzék és Románia nemzetközi partnerei elől is eltitkolta a nemrég leváltott PSD-kormány.

Az államháztartási hiány tíz hónap alatt elérte a GDP 2,84 százalékát, és "ha nem tesznek semmit", év végéig meghaladja a 4 százalékot - mondta. Az első kilenc hónapban a költségvetés bevétele 22 milliárd lejjel maradt el a tervezettől, amelynek a fele behajtatlan adó, a másik fele pedig le nem hívott európai támogatás. Cițu szerint a PSD-nek nem is állt szándékában felhasználni a Románia rendelkezésére bocsátott európai alapokat, mert az állami beruházások visszaszorításával próbáltak forrásokat biztosítani populista intézkedéseikhez.

A társadalombiztosítási költségvetésben az előirányzott 2,9 milliárd lejes többlet helyett ugyanekkora hiány keletkezett, az egészségbiztosítási pénztár pedig 1,8 milliárd lejnyi táppénz megtérítésével tartozik a munkáltatóknak.

 

Az előző kormánynak pénzügyi "bűvészkedéssel", a számlák kifizetésének halogatásával sikerült a GDP 3 százaléka alatt tartania az államháztartási hiányt. Bevett gyakorlattá vált, hogy az állam "meggondolatlan költekezésének" számláját a magánszférával fizettették ki, szándékosan elodázva az áfa-visszaigénylések átutalását - közölte kormánya múlt heti első ülésén Ludovic Orban miniszterelnök.

Cițu csütörtökön azt ígérte: az áfa-visszaigényléseknél felhalmozott 4 milliárd lejes tartozást még idén kifizetik. Szerinte az új kormány a hatályos törvény által előírt bér- és nyugdíjemeléseket is végrehajtja, és egyelőre az adóhatóság bevonásával tanulmányozza, hogyan lehetne mégis csökkenteni az államháztartási hiányt.

A PSD-kormány az utóbbi három évben 66 százalékkal növelte a minimálbért, a közszférában ötven százalékkal növekedtek a jövedelmek, míg a reálgazdaságban feleakkora volt a növekmény. Az átlagos nyugdíj is csaknem másfélszerese a három évvel korábbinak, Románia így ma már a költségvetése kétharmadát fizetésekre és szociális védelemre költi, a beígért állami beruházások nagy része pedig elmaradt.

Az Európai Bizottság múlt héten figyelmeztette Romániát, hogy az államháztartási hiány az idén GDP-arányosan 3,6 százalékra nőhet a tavalyi 3 százalék után, 2020-ban elérheti a 4,4 százalékot, 2021-ben pedig a 6,1 százalékot a tervezett jelentős bér- és nyugdíjemelések miatt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?