Orban: nincs elegendő pénz sem a kiadások fedezésére az egészségügyben

Nincs elegendő pénz sem az egészségügyi programokra, sem az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) költségvetésére - mondta csütörtökön Ludovic Orban miniszterelnök. 

Orban jelen volt az új egészségügyi miniszter, Victor Costache mandátumának átvételi ceremóniáján. Az ebből az alkalomból tartott sajtótájékoztatón arról beszélt: az egészségügyi miniszternek csapatával együtt fel kell mérnie, mekkora összeggel kell kiegészíteni a tárca költségvetését. Egyelőre biztos, hogy nincs elegendő pénz az év lezárására sem az egészségügyi programok, sem a CNAS büdzséjének tekintetében. "Így aztán természetesen nincs pénz a fizetésekre sem" - mondta Orban.

Az egészségügyi miniszter ezzel kapcsolatban kifejtette, megoldást kell találni egy pozitív költségvetés-kiigazításra. Becslése szerint körülbelül négymilliárd lejre van szüksége a szaktárcának. Válaszként Ludovic Orban megnyugtatta Costachét, hogy a költségvetés-kiigazításról már tárgyalt a pénzügyminiszterrel.

Turcan: 3 milliárd lejes a hiány

Hárommilliárd lej hiánnyal zárta az országos egészségügyi alap a harmadik negyedévet - közölte csütörtökön Raluca Turcan kormányfőhelyettes. A Victor Costache egészségügyi miniszter mandátumátvételén jelen lévő miniszterelnök-helyettes szerint erről tudnia kell a közvéleménynek, mert csak ennek kezelése önmagában is nehéz feladat, de ehhez jönnek még azok a problémák, amelyek évek óta megoldatlanok a rendszerben.

Meglátása szerint javítani kell a kórházak menedzsmentjén, nagyobb hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre, és bürokráciamentesíteni kell a családorvosi rendszert.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?