Pénzidomár: nyolcadik alkalommal indul a gazdasági vetélkedő középiskolásoknak

Oktat, nevel, utat mutat és gyakorlati tudást ad a nyolcadik alkalommal meghirdetett Pénzidomár elnevezésű gazdasági verseny. A háromfordulós vetélkedőre november 14-éig várják a jelentkezőket. Most először a döntőbe jutó csapatok iskoláit is jutalmazni fogják.

A versenyt szervező és működtető szervezetek képviselői mindannyian egyetértettek abban, hogy a Pénzidomár a diákoknak és a gazdasági élet szereplői számára is fontos megmérettetés. Ahogy Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának főkonzulja szerdán fogalmazott,a legfontosabb a tudatos vállalkozói viselkedés kialakítása, valamint olyan tudás megszerzése a gazdasági élet szereplőinek, amelyekkel sikerrel juthatnak hozzá a különböző forrásokhoz.

Ennek érdekében minden vállalkozónak szüksége van a folyamatos továbbképzésre, a tanulást pedig nem lehet elég korán elkezdeni. Ezért a későbbi pályaválasztástól függetlenül hasznos tudást szerezhet minden olyan diák, aki részt vesz a vetélkedésben. A főkonzul minden diákot és középiskolát arra biztatott, bátran vágjanak neki a megmérettetésnek. Az iskoláknak azért is lehet hasznos a részvétel, mert ezúttal nem csupán a döntőbe jutó csapatokat, hanem azok iskoláit is díjazni fogják a szervezők.

Gergely László, az OTP Bank Romania fiókvezetője kiemelte, munkaerőpiaci szempontból kiemelkedő jelentősége van annak, hogy jól képzett diákokból legyenek a jövő felkészült munkavállalói. Ez annak fényében is különösen fontos, hogy számos területen munkaerőhiánnyal küzdenek az alkalmazók.

Marschall István a magyarországi Gyermelyi cég romániai leányvállalatának vezetője kiemelte, hogy nem csupán támogatják a Pénzidomár versenyt, de annak szervezésében is oroszlánrészt vállal a Romániában is rendkívül sikeres cég. A cégvezető kiemelte, bármilyen tevékenység elkezdéséhez, vállalkozás indításához elengedhetetlenek az alapszintű piaci-, pénzügyi- és  marketinges ismeretek.   

A Sapientia EMTE képviseletében Tánczos Levente oktató elmondta, az egyetem számára a verseny olyan szempontból is kiemelkedően fontos, hogy megismerhetik a középiskolás diákokat, aozk igényeit, érdeklődési köreit, gondolatait. Ezáltal nem csupán a részt vevő tanulók, hanem az egyetem munkatársai is értékes tudással gazdagodhatnak.

A verseny maga első alkalommal három fordulós lesz – árulta el Tánczos Levente. Az első két fordulóban online felületeken oldanak meg gazdasági jellegű feladatokat a részt vevő négyfős csapatok. Az első fordulóból kreatív és szakmai feladatok megoldásával juthatnak a második körbe, amelyben egy gazdasági szimulációs játékban 36 csapat mérheti össze tudását. Ebben a körben több héten át tartó, önálló döntéseket kívánó szimulációs játékban versengenek a résztvevők. Tánczos Levente kiemelte: a szimulációs játék ingyenes kipróbálásának lehetősége már hatalmas jutalomnak tekinthető a diákok és az iskolák részére.

A harmadik fordulóba jutott csapatok január 24-26 között fognak megmérkőzni Csíkszeredában. A kétnapos döntő során valós vállalati helyzetek megoldását kell kidolgozniuk és prezentálniuk a csapatoknak.

A Pénzidomár vándorkupáért, valamint értékes díjakért folyó vetélkedésre négyfős csapatok jelentkezését várják az ország bármelyik magyar tannyelvű középiskolájából. Fontos tudni, hogy egy iskola több csapattal is benevezhet. A nevezési határidő november 14-e, az első forduló feladatainak megoldásán november 28-áig dolgozhatnak a benevező csapatok.

Részletek megtalálhatóak a verseny Facebook oldalán.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?