Az alternatív szállítók egyesülete kéri Johannistól, hirdesse ki az úgynevezett Uber-törvényt

Az Alterntív Szállítók Szakmai Egyesülete (APTA) azt kéri Klaus Johannistól, hogy sürgősen hirdesse ki az alternatív szállítást szabályozó törvényt.

"Egyesületünk teljes mértékben cáfolja a Romániai Engedélyezett Fuvarozók és Szállítók Szövetsége (COTAR) által önnek címzett nyílt levélben foglaltakat. Azt gondoljuk, hogy nyilatkozatukat nyomásgyakorlásnak szánták, hogy ne hirdessenek ki egy olyan törvényt, amelyet az ügyfelek milliói és ezen a téren tevékenykedő vállalatok ezrei több mint négy éve várnak"- írja az APTA által Románia elnökének szerdán küldött nyílt levélben.

A levélben az APTA azon véleményének ad hangot, hogy a COTAR mindig is ellenezte a piaci versenyt. "Ez a szövetség az idők során mindig ellenezte a paici versenyt, ellenőrizte a taximaffiát, és közvetlenül részesült az ebből származó haszonból. Az alternatív szállítási szolgáltatások megjelenésével a közvetlen verseny miatt gyakorlatilag összeomlott a birtokukban lévő monopólium" - mutat rá a dokumentum, amely szerint - a COTAR vádjaival ellentétben - minden szolgáltatást kiszámláznak, így nem éri kár az állami költségvetést.

Az APTA nyílt levele arra kéri az államfőt, hogy alaposan mérlegelje, milyen döntést hoz. A maga során a COTAR azt kérte szerdán Klaus Johannis államfőtől, hogy ne hirdesse ki az alternatív szállítást szabályozó törvényt.

A Vasile Ştefănecu, a COTAR elnöke által aláírt nyílt levélben a szövetség rámutat: a parlament által nemrég elfogadott jogszabály tulajdonképpen azokat a cégeket támogatja, amelyek az elmúlt négy és fél évben szembementek a törvényekkel, és mielőtt egy ilyen jogszabályt elfogadnának, nem ártana, ha az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) kivizsgálná az eddig 'kalózakciónak' számító tevékenységüket.

Ugyanakkor a fuvarozók azt állítják, hogy nem tartják be a társadalmi párbeszéd törvényét, mert elutasítják az ágazat reprezentatív munkáltatóinak minden tiltakozási akcióját, akik hevesen ellenezték, hogy jogszabályi támogatást kapjanak olyanok, akik nem a hatályos román törvényeknek megfelelően léptek be a fuvarozási piacra.

A képviselőház kedden fogadta el a 2019/49-es sürgősségi kormányrendelet jóváhagyásáról szóló törvénytervezetet az autóval rendelkező gépkocsivezetők által folytatott, digitális platformon keresztül történő alternatív szállítási tevékenységekről. Azon természetes és jogi személyeknek, akik az említett rendelkezések hatálya alá tartozó tevékenységeket végeznek, 2020. február 1-jéig kell alkalmazkodniuk a jogszabály előírásaihoz. 

Kapcsolódók

Kimaradt?