Negyedszer tartották meg Csíkszeredában a fiatal vállalkozók fórumát

Negyedik alkalommal szervezte meg szerdán a Csíki Vállalkozók Egyesülete (CSVE), a Hargita Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatósággal közösen a Fiatal Vállalkozók Fórumát Csíkszeredában. A fórumon a vállalkozások jogi, könyvelési háttere mellett megismerkedhettek az érdeklődők az európai uniós pályázati lehetőségekkel is.

Fiatal vállalkozók, „startupperek” is lehetőséget kaptak szerda délután, hogy ismertessék saját vállalkozásaikat, meséljenek az elindulás nehézségeiről, lehetőségekről, illetve aktuális helyzetükről. A tartalmi szempontból két részre bontott szakmai nap első felében a finanszírozási lehetőségek mellett vállalkozási formákról, azok adózásáról és könyveléséről, az európai uniós pályázatok előnyeiről és buktatóiról, valamint a cégalapítás, szerződéskötés, különféle jegyzőkönyvek és egyéb kereskedelmi folyamatok jogi hátteréről tájékoztatták az érdeklődőket. Az előadások során meghallgathattuk többek között Márk-Csucsi Róbert CSVE-elnököt, Csavar Noémi könyvvizsgálót, Miklós Istvánt az OTP Consultingtól, Schulleri Kinga jogászt.

A nap második felében több Start Up-os vállalkozás mutatkozott be és ismertette tevékenységét, illetve a cégalapítással összefüggő tapasztalatait. Elsőként Farkas Attila, a csíkszeredai Wrap Foods tulajdonosa állt a dobogóra Mire figyeljünk kezdő vállalkozóként? című előadásával. A nagy figyelmet kiváltó bemutatóban a fiatal vállalkozó őszintén mesélt egy vállalkozás elindításának nehézségeiről. A külső hátráltató tényezők mellett nem hagyta figyelmen kívül a saját belső, emberi gátjainkat sem.

A cégbejegyzés maga manapság már nem egy bonyolult folyamat, vannak erre szakosodott ügyintézők, akik segíthetnek mindenben. Ezen kívül sajnálatos jelenségeket is felsorolt a válallkozó, amelyek nem teszik könnyűvé az induló vállalkozások helyzetét a régióban. Az egyik ilyen hátráltató tényező a különböző szolgáltatásokat végzők mentalitása. Farkas Attila konkrét példaként említette a határidők be nem tartását, amely többek között az építőipari cégek „sajátja” és sok bosszúság mellett anyagi károkat is okoz, ha nem készülnek el időben a kért építkezések vagy átalakítások.

De hasonlóan meg kell küzdeni a beszállítókkal is, és a hatóságok sem mondhatók mindig vállalkozóbarátnak. Ezzel együtt megfelelő tervezéssel, egy jó ötlettel érdemes elindulni, ám figyelembe kell venni, hogy a kezdeti időszak mindenképpen sok buktatót tartogat és biztosan anyagi veszteséget hoz – zárta előadását Farkas Attila. A fiatal vállalkozót hosszan faggatták a jelenlévők, viccesebb és komolyabb kérdéseket is nekiszegeztek a különleges szendvicseket készítő csíkszeredai vállalkozás megalapítójának.

A délután még több vállalkozás is szóhoz jutott, a szervezők örömére egy őszinte, folyamatos párbeszéd is kialakult, amely során megoszthatták egymással gondolataikat, kérdéseiket, tapasztalataikat a jelen lévő fiatal vállalkozók.

Kapcsolódók

Kimaradt?