A szenátorok nem értenek egyet azzal, hogy járjon börtön az adó be nem fizetéséért

Kiiktatta az adócsalás megelőzését célzó törvényt módosító javaslatból azt a kitételt a szenátus adó- és pénzügyi bizottsága, amely 1-től 6 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtotta volna az adók és járulékok befizetésének elmulasztását.

A szakbizottság kedden hat támogató szavazattal és két tartózkodással hagyta jóvá az adócsalás megelőzését és visszaszorítását szolgáló 2005/241-es törvényt módosító tervezetet. Az említett javaslatot a kezdeményező, Eugen Teodorovici javaslatára iktatták ki.

A tervezet szerint adócsalásnak minősül és kettőtől hét évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az adóköteles javak eltikolása; a végrehajtott kereskedelmi műveletek vagy jövedelmek feltüntetésének teljes vagy részleges elmulasztása a számviteli vagy egyéb hivatalos dokumentumokban; fiktív műveletek, illetve olyan költségek feltüntetése a számviteli és más hivatalos dokumentumokban, amelyek fiktív műveletekre alapulnak; számviteli dokumentumok eltüntetése vagy megsemmisítése, kasszagépek vagy más adattárolók memóriájának kitörlése; kettős könyvvitel.

Teodorovici javaslatára a szakbizottság elfogadta azt a módosítást, mely kimondja: ha az adócsalásból eredő kár több mint egymillió euró, ez harmadával növelheti a törvény értelmében kiszabható büntetést felső határát. Ötmillió eurónál is nagyobb kár esetén a törvény értelmében kiszabható büntetés határértéke 50 százalékkal növelhető. A kár megtérítése esetén a büntetés felére csökken.

Egymillió eurónál kevesebb kár esetén csak bírság is lehet a büntetés, és ha 50.000 eurónál is kisebb kár keletkezett, és a vádlott teljes egészében megtéríti azt a büntetőjogi eljárás vagy per ideje alatt, egyáltalán nem szabnak ki rá büntetést - áll a tervezetben.

Az adócsalás megelőzését és visszaszorítását szolgáló 2005/241-es törvényt módosító tervezetet első házként a szenátus fogja megvitatni. A döntő szavazatot a képviselőház adja majd.

Kapcsolódók

Kimaradt?