Így alakultak a lakásárak Romániában a második negyedévben

A lakások ára 1,7 százallékal nőtt az Európai Unióban (EU) 2019 második negyedévében az első három hónaphoz viszonyítva, az euróövezetben pedig 1,6 százalékkal. Romániában szintén 1,6 százalékos árnövekedést regisztráltak – derül ki az EU statisztikai hivatala, az Eurostat hétfő este közzétett adataiból.

2019. áprilisa és júniusa között valamennyi tagállamban emelkedtek a lakásárak, a legnagyobb mértékű növekedést Lettországban (5,6 százalék), Luxemburgban (5,1) és Cipruson (4,2) regisztrálták.

A tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva idén április és június között 4,2 százalékkal emelkedtek a lakásárak mind az Unióban, mind az euróövezetben. A tagállamok közül a legnagyobb növekedést évi szinten Magyarországon (14 százalék), Luxemburgban (11,4 százalék) és Horvátországban (10,4 százalék) jegyezték. Az egyetlen tagállam, ahol 0,2 százalékos árcsökkenést regisztráltak, Olaszország volt.

Romániában az EU-s átlag alatti értékkel, 1,8 százalékkal emelkedtek az árak éves viszonylatban, az év első három hónapjában ez az érték 3,3 százalékos volt.

Kapcsolódók

Kimaradt?